today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoFOTO: Neurje Radičevim pustilo le gole stene in tla

FOTO: Neurje Radičevim pustilo le gole stene in tla

Ponedeljkovo neurje, ki se je močno razbesnelo nad Zasavjem, se ni lotilo le dolin, tudi hribom ni prizaneslo. Takšnega divjanja vsaj zadnjih 30 let ne pomnijo denimo v hrastniškem naselju Krnice. Toliko časa tam stanuje tudi družina Radič, ki jo je neurje močno prizadelo.

Zlata luknja, je postala bolj blatna luknja

Njihovemu domu v Zlati luknji, kot se reče lokaciji, narava ni prizanašala. Celotno pritličje enonadstropne starejše stanovanjske hiše, v katerem so klet, dnevna soba, kuhinja in spalnica, je dobesedno plavalo v vodi. Branku in Mariji Radič so ostale le gole stene in tla.

Krnice so naselje na zasavskih hribih, pa se je vseeno zgodilo. Kako je sploh prišlo do tega? »Hiša stoji na ravnem, za njo je hrib. Zraven je potok, ki priteče s hribov in od tam izvira vzrok za katastrofo. Kot so ugotovili tudi policisti in gasilci, je nekdo v našem gozdu na hribu odlagal  odpadni material. Zidake, stroje, lonce, odpadni les in drugo navlako. Nakopičeno se je  razmočilo in voda je s plazom vse na poti navzdol prinesla k nam,« pravi hčerka Branka. Kar jih je doletelo, si je težko predstavljati in tudi Radičeva težko opisuje. »Ko se je zgodilo, smo bili doma, vendar smo kljub naporom in prizadevanjem lahko storili bore malo. Moč narave je  prevelika in človek v takšnih primerih praktično ne more nič. Odkar domujemo tukaj, tri desetletja je, ne pomnimo, da bi se kdaj že zgodilo kaj podobnega. Katastrofa je doletela samo našo hišo, podrugod na srečo ne, ostala škoda je le na cestah zaradi vode in plazov,« doda.

Katastrofe se ne bi dalo preprečiti ali zmanjšati niti v primeru, da hiša ne bi stala na samem. Pritličje, kjer sta bivala Radičeva, je v celoti uničeno in popolnoma neprimerno za bivanje. Ker starša kljub nemogočim razmeram ne želita iz hiše, sta se začasno namestila v hčerkino sobo v zgornjem nadstropju, Branka pa se je začasno preselila k fantu.

Zaradi nesreče in situacije, v kakršni so, brez pomoči rešitve ni. »Hiša je stara, v steni je za izolacijo bila še volna, zato je vse zanič in popolnoma neuporabno. Zaradi vode so uničena tla, stene, omet, elektrika, pohištvo. Kako bomo sanirali brez pomoči, ne vemo in je tudi nemogoče. Sama sem brez redne zaposlitve, starša zaradi težje zaposljivosti prejemata le socialno pomoč,« pravi.

Sosedje in dobri krajani so se že odzvali

Nekaj ljudi se je že odzvalo in že pomaga. »Eden od dveh bližnjih sosedov veliko pomaga in stoji ob strani. Odzvali so se tudi na občini in začeli z sanacijo ceste in dvorišča. Cesta je že urejena, dvorišče še čaka. Tudi predsednik KS se je angažiral, gasilci so ves dan hodili preverjati stanje. Rdeči križ je priskrbel hrano in oblačila, zasavska Anina zvezdica hrano. Vsem smo zares neizmerno hvaležni,« poudari. Kar najbolj potrebujejo je finančna pomoč in material, pa tudi prostovoljci so zaželeni. Nekateri so jim ponudili tudi že kakšen kos pohištva, vendar ga zaenkrat še ne morejo sprejeti. »Vse je razmočeno, zato ga kljub potrebnosti nimamo kam dati. Najprej je potrebno urediti razmere. Posušiti, zamenjati podenj, prebeliti, zamenjati ladijski pod, uničena je celotna električna  napeljava« še doda.

Po ocenah se bo v hiši po sanaciji, ki bo sicer trajala nekaj časa, dalo bivati dalje. Sreča v nesreči, če temu lahko tako rečemo, je, da bodo dnevi vse toplejši in da bo zaradi tega bržkone šlo malce hitreje. Da le ne bi bilo več padavin. Kako bi bilo, če bi bili sredi zime, si ne upajo niti predstavljati. O selitvi drugam ne želijo razmišljati, saj si želijo ostati na svojem domu, čeprav so ostali brez vsega.

Pomoč lahko ponudite tudi vi! Trenutno najbolj potrebujejo delovna oblačila in obutev. Morda kakšen bon za trgovino z živili ali oblačili. 

V Rdečem križu v Hrastniku zanje že zbirajo oblačila, hrano, gospodinjske aparate in vse potrebno, pri družini Radič namreč ni prostora, da bi karkoli hranili. Zato se lahko obrnete na Marinko (041 738 909), ki bo poskrbela, da stvari pridejo v prave roke ob pravem času.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...