5.8 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.si1+1=2FOTO: Na tem mestu bi občina rada zgradila novo in sodobno šolo...

FOTO: Na tem mestu bi občina rada zgradila novo in sodobno šolo ter vrtec

A potrebujemo sodelovanje države, je odločna trboveljska županja Jasna Gabrič, ki želi brezplačen prenos zemljišča s strani države na lokalno skupnost. Gre namreč za lokacijo nad trboveljsko toplarno – tam, kjer je zagrajeno območje Zavoda za blagovne rezerve, ki že dalj časa ni več v uporabi. 

Prav bi bilo, da bi za gradnjo nove šole in vrtca, dobili zemljišče od države brezplačno, saj gre tudi za državni interes, je prepričana Gabričeva. Da bi novo šolo na primerni lokacijo v Trbovljah potrebovali, priča več kot 100 let stara dotrajana podružnična šola OŠ Alojza Hohkrauta, ki stoji tik ob glavni cesti, v centru mesta. Brez konkretnega igrišča, brez parkirišča, daleč od vseh zelenih površin. Z gradnjo šole bi rešili tudi stisko v vrtcu in zaprli dve enoti, ki se z zadnjo bilko oklepata primernosti vsakodnevnih obiskov najmlajših.

Zemljišče ocenjujejo na 230 tisočakov, rušenje bi stalo še dodatnih 300

Vizija občine stremi k gradnji šole za prihodnost. S kinestetično učilnico in učilnico na prostem testirajo možnosti, ki bi jih že pri samem projektiranju prenesli v novogradnjo. Nikakor pa se ne bodo lotili projektiranja brez zagotovljenega zemljišča, saj bodo že samo zneski za projekt dosegli šestmestno številko. “In kaj, če potem vse pade v vodo?” se sprašuje županja, ki bi se projektiranja rada lotila še v tem letu. A brez zemljišča v lasti lokalne skupnosti to ne bo mogoče. Preteklo vodstvo Blagovnih rezerv je zemljišče ocenilo na približno 230 tisoč evrov, hkrati pa bi še za odstranitev vseh objektov na tem zemljišču, pravijo na občini, potrebovali dodatnih 300 tisočakov.

Kot rečeno, Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve ima v Trbovljah skladišče s pripadajočim zemljiščem za opravljanje dejavnosti zavoda. Skladišče je trenutno prazno, nam sporočijo iz Zavoda in je glede na petletni plan zavoda namenjeno prodaji.

V državnem zavodu so z željami Občine Trbovlje seznanjeni, ob tem pa poudarjajo, da so dolžni “postopati v skladu Zakonom o blagovnih rezervah in Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti”. Trenutno se vodi nov postopek cenitve, izvemo.

Kot še sporočijo z gospodarskega ministrstva lahko Zavod nepremičnino uporablja za skladiščenje tujega blaga, jo da v zakup ali proda. Najugodnejši ponudnik pa se izbere na podlagi javnega razpisa ali z zbiranjem ponudb. “ZBR v 19. členu dopušča tudi možnost, da Zavod sklene za zadevno nepremičnino menjalno pogodbo, kar pomeni, da jo zamenja za drugo, za blagovne rezerve strateško potrebno nepremičnino, saj se po Obligacijskem zakoniku menjalna pogodba šteje za dvostransko odplačno pogodbo, ki ima enak poslovni namen kot prodaja pri čemur pa je potrebno upoštevati, da imata obe nepremičnini enako knjigovodsko vrednost.” V takšnem primeru pa zadnjo reče Vlada: “Pri morebitni odsvojitvi nepremičnine mora Zavod v skladu z 2. odstavkom 19. člena ZBR Zavod predhodno pridobiti soglasje Vlade Republike Slovenije.”

Županja Trbovelj, Jasna Gabrič

Županja rešitev vidi v rošadi znotraj državnih institucij. “Država bi zemljišče lahko v skladu z zakonodajo prenesla na občino, v kolikor bi pred tem to zemljišče pridobila od Državnih blagovnih rezerv”. V tem trenutku, po besedah županje, vlada preigrava možnosti, kako bi to izvedla in upa, da bi do rešitve prišli čim prej.

 

 

 

NOVO: Presenečenje razkrito – v Trbovljah imajo svojo prvo kinestetično učilnico

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ZAPORE jutri, zaradi vremenskih razmer, ne bo

Med Zagorjem in Litijo, na cesti za Savo so ponovno aktualne zapore vsako soboto vsaj do konca leta.  A, ker jutri kaže slabo vreme, natančneje...