23.8 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Melodije citer odmevale po Kopitniku

FOTO: Melodije citer odmevale po Kopitniku

Že skoraj tri desetletja prvo soboto v avgustu zvoki citer potujejo z vetrom iz več kot 800 metrov nadmorske višine.

Peter Napret, idejni vodja prireditve.

Začelo se je z idejo Petra Napreta, profesorja glasbe in citrarja, ki je želel, da bi se citrarji združili in predstavili v prijetnem okolju. “Ideja za Kopitnik je bila čisto spontana. Teta, planinka, je dežurala v koči in me povabila, da bi prišel igrat citre. Pa sem prišel enkrat, drugič s prijatelji in v času osamosvojitve smo vse to povezali v prireditev.”

Planinska koča na Kopitniku tako vsako leto sprejme množico ljubiteljev citer, ki so povečini tudi planinci in se tja odpravijo peš.

Edini tovrsten dogodek v Sloveniji

Jure Potokar

Poleg dobre jedače in pijače je dan rezerviran za ljubitelje citer. “To je edini tovrsten dogodek v Sloveniji” nam zagotovi predsednik PD Rimske Toplice Jure Potokar in obljubi, da če bo le volja, bo prireditev v tem prostoru ostala še mnoga leta.

Citrarji po vsej Sloveniji poznajo to prireditev, pripeljali so tudi že goste iz tujine. V nedeljo se je predstavilo okoli 30 citrarjev – od najmlajših do veteranov.

Janja Brlec

Med njimi tudi najbolj prepoznavna slovenska citrarka Janja Brlec, ki se je Sloveniji predstavila na šovu Slovenija ima talent. Za citre se je navdušila prav na Kopitniku in učenje je začela pri Petru Napretu. Le nekaj dni pred citrarskim dnem je v Salzburgu magistrirala in postala profesorica citer. “Želim si čim več koncertov, tudi sodelovanja z drugimi citrarji in glasbeniki. En del pa je seveda tudi pedagoški, da svoje znanje predam naprej.”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...