25 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoFOTO: 25 let napada na oddajnik na Kumu

FOTO: 25 let napada na oddajnik na Kumu

Na Kumu so danes obeležili 25. obletnico letalskega napada na oddajnik RTV Slovenija na Kumu. Slovesnosti se je udeleži tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Jugoslovanska ljudska armada (JLA) je 28. junija prvič napadla oddajnike na Kumu, Boču, Krimu in Nanosu. S tem so želeli preprečiti informiranost ljudi doma in v tujini o takratnem dogajanju v Sloveniji in onemogočiti tudi vojaško komunikacijo kum obletnica napada cerar 2016 (29)Teritorialne obrambe, ki je takrat potekala prek oddajnikov. Za vojake, ki so Kum takrat varovali, ker je bil pomembna strateška točka, je bil napad popolno presenečenje, kljub temu, da so se ugibanja o morebitnem napadu pojavljala že prej, saj je takratna JLA že v pomladnih mesecih opravljala vojaške vaje na tem področju.  V napadu  je bil poškodovan oddajnik, lažje poškodbe je utrpelo tudi sedem vojakov teritorialne obrambe, Ivan Starina pa je zaradi posledic napada postal trajni invalid in umrl leta 2004.

Kljub napadu je komunikacija ostala

kum obletnica napada cerar 2016 (27)

A kljub napadu vojakom JLA ni uspela prekinitev komunikacije. »Ko pa so štiri dni kasneje, v torek drugega julija oddajnik Kum drugič napadla letala, sta bila pilota vojaških letal hudo presenečena nad ognjenim sprejemom,« razlaga Božo Majcen, predsednik območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Zasavje. V tem napadu je Teritorialna obramba enega od dveh letal celo poškodovala.

Veterani so danes na svoje delo v ključnih trenutkih slovenske zgodovine ponosni, tistih dni pa se spominjajo z mešanimi občutki. »Z grenkim priokusom se spominjam, da je bilo sploh potrebno, da je prišlo, do vojne, a če se je ta že zgodila, smo takrat stopili skupaj in uspešno zavarovali Kum ter nasprotniku preprečili, da bi zavzel oddajnik, kar je bil njihov namen,« pove Marjan Dolinšek, veteran vojne za Slovenijo.

kum obletnica napada cerar 2016 (24)Predsednik vlade Miro Cerar je v poudaril, da je pomembno, da se zavedamo hrabrosti, s katero so se proti eni največjih vojsk takrat v Evropi borili vojaki Teritorialne obrambe. V luči zadnjih sporov glede osamosvojitve, pa je pozval tudi k enotnosti »ko bomo praznovali 25. letnico naše samostojnosti, moramo biti enotni vsaj v tem, da se ozremo skupno nazaj in rečemo veliko smo naredili v zgodovini, veliko dobrega.«

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je ob tem najbolj zaslužnim podelila tudi priznanja za ohranjanje vrednost slovenske osamosvojitve. Med drugim so priznanje podelili tudi županoma občin Zagorje in Hrastnik, Matjažu Švaganu in Miranu Jeriču za dolgoletno podporo območnim združenjem Zveze.

kum obletnica napada cerar 2016 (15)

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X