today-is-a-good-day
8.1 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siArhiv volitevEnergetika v Zasavju mora ostati

Energetika v Zasavju mora ostati

V prvem planu SLS-ovih kanididatov je bil na seznamu tudi Bogdan Barovič, ki pa je preklical svojo kandidaturo, zaradi zdravstvenih razlog in, kot je sam dejal, mesto odstopil mlajšim. So pa na naša vprašanja odgovorili vsi trije zasavski potrjeni kandidati, ki bodo glasove zbirali 13. julija.

PRIMOŽ JELŠEVAR

1. Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

Odločitev ni bila lahka. Sem podjetnik in če se nečesa lotim, grem v to 100 %. Že sama kampanja mi ob mojem delu pomeni veliko dodatno obremenitev. V kolikor bom izvoljen, bo to zame seveda nov list papirja, katerega se bom lotil z vso resnostjo. Največ zagona mi je dala podpora mnogih prijateljev, znancev in moje družine, naj naredim ta korak za dobro Zasavja in Slovenije.

Nov razvojni model Slovenije, ki sem ga sooblikoval, ni le program SLS, ampak vizija prihodnosti, ki so jo potrdili mnogi strokovnjaki. Je OBRNJENA PLOŠČA dela te vlade, tako za gospodarstvo kot za državljane. STOP novim davkom, obremenitvam naših otrok in noremu zadolževanju brez cilja. Spodbuditi je potrebno gospodarsko rast in od tu naprej izhaja vse: višje plače, dostojne pokojnine, prihodnost za naše otroke in vse, kar je bilo Slovencem v zadnjih letih odvzeto. Ker verjamem v ta novi koncept in vem, da lahko le z novim načinom razmišljanja pridemo ven iz tega vrtinca, sem se odločil, da sprejmem kandidaturo za poslanca v DZ RS.

2. Kaj boste za Zasavje naredili, če boste prišli v parlament?

Vsekakor se ne bom preselil v Ljubljano in reševal vsakega ljubljanskega mačka, ki ne upa z drevesa. Naloga poslancev je v prvi vrsti skrb za okolje, iz katerega izhajamo. Če se ne bomo sami borili na naše pravice, nam jih bo Ljubljana postopno povsem ukinila. Zasavje je imelo vedno dosti poslancev, od katerih je bilo zelo malo efekta za lokalno skupnost. Dnevno se borim za izboljšanje Zasavja, naj si bodo to pogovori z delavci, sindikati podjetij v težavah ali pa z donacijam tistim, ki so najbolj potrebni pomoči – v zadnjih petih letih smo z dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov zbrali več kot 50.000 in jih namenili prav takim. Sem edini, ki se je letos glasno boril proti temu, da je bilo Zagorje izključeno iz Regionalne sheme državnih pomoči za Zasavje in da zagorska podjetja ne morejo kandidirati na razpisih, ki bi lahko prinesli veliko delovnih mest.

Ker vem, da lahko obljubim le tisto, kar lahko tudi uresničim, vam ne bom obljubil iPADA in 60.000 delovnih mest. Obljubim vam, da bom še naprej delal to, po čemer me Zasavci poznajo in pri tem stojim trdno na mestu. Če bom izvoljen za poslanca, bom imel še več možnosti in več odprtih vrat, ki jih trenutni poslanci niso znali ali pa niso upali izkoristiti.

3. Kaj je največji problem Zasavja in kako ga rešiti?

Problem Zasavja je, da smo med seboj tako drugačni, pa vendar zelo podobni. Zaradi notranjih razprtij med kraji, političnimi opcijami in interesi posameznikov je največjo ceno plačala enotna strategija razvoja za regijo. Takšne borbe ne prinašajo delovnih mest. Delovna mesta prinaša samo sodelovanje. Verjamem, da je takšna strategija v interesu vseh Zasavcev in skupni dogovor, kam bomo pluli, je mogoč.  

Mladi imamo mnogo dobrih idej. Znamo razmišljati drugače – »out of the box«. Verjamem, da mladost z novimi pogledi in izkušenost starejših z roko v roki lahko prebijeta to blokado in da lahko skupaj sooblikujemo novo Zasavje. Ko bomo enkrat prišli čez to oviro, bomo videli, da so vsi ostali problemi enostavneje rešljivi: okoljska problematika, brezposelnost, energetika, beg možganov in potek tretje razvojne osi so žrtve trenutne situacije.

4. Kaj menite o onesnaževanju v Zasavju in kaj o brezposelnosti?

Zasavje je okolje s specifično problematiko, ki ga ne smemo dodatno obremenjevati. Po drugi strani pa energetika v Zasavju mora ostati. Imamo 200-letno zgodovino v energetiki, Zasavci smo dobri delavci in znamo delati tudi v ekstremnih pogojih. Ni treba odkrivat tople vode, če imamo na mizi točilni aparat za pivo.

Rešitev je mnogo, osnovni problem pa je razložen že v prejšnji točki. Ena od možnosti so čiste tehnologije in obnovljivi viri energije. Vsi še pomnimo žledolom, ki je tudi v Zasavju pustil tisoče kubikov podrtega drevja, ki počasi propada. Imamo nadpovprečno brezposelnost in ljudi, ki so željni dela – in imamo termoelektrarno, ki proizvaja predrago elektriko. Ni zanemarljiva tudi zahteva EU po deležu elektrarn na obnovljive vire in tudi subvencije, ki takšnim energentom pritičejo. Po mojih informacijah je ideja ob upoštevanju možnosti kogeneracije izvedljiva in pije vodo. Lahko tudi pivo!

TOMAŽ VRESK

1. Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

Odločil sem se za kandidaturo, ker menim, da si moja dolina zasluži boljšo prihodnost. Prepričan sem, da zmorem in znam narediti več in bolje, kot je sedaj. S svojimi dejanji sem to dokazal v preteklih letih z delom na lokalni ravni. V preteklih nekaj letih je naša občina dobesedno stagnirala in tega si ne zasluži. Želim moji občini in naši regiji povrniti dostojanstvo, ki si ga zasluži. Zato je moje osebno geslo: ZA to dolino zmorem več!

2. Kaj boste za Zasavje naredili, če boste prišli v parlament?

Zavedam se, da bom poslanec vseh državljank in državljanov v naši državi. Navkljub temu pa sem in bom ostal Trboveljčan, Zasavčan in svoj osebni program dela v parlamentu sem strnil v nekaj točkah:
•     predor do Savinjske doline in neposredna povezava do avtocestnega križa
•     oživitev trboveljske energetike
•     sanacija rudniških površin in objektov-ter njihov prenos lastništva na občino.
•     podjetniški inkubator za mlade podjetnike
•    Trbovlje vseslovensko središče sodobne umetnosti

3. Kaj je največji problem Zasavja in kako ga rešiti?

Po moji oceni je brezposelnost in posledično beg mladih iz naših dolin. Prepričan sem, da z zgoraj navedenimi točkami programa lahko in zmorem zaustaviti ta trend. Prav tako pa smo v naši Slovenki ljudski stranki pred kratkim sprejeli Nov razvojni model Slovenije, v katerem konkretno in natančno navajamo ukrepe za razbremenitev gospodarstva, zagon le-tega in vzpostavitev privlačnejšega okolja za investitorje. Moja naloga pa je, da kakšne potencialne investitorje usmerim v naše kraje.

4. Kaj menite o onesnaževanju v Zasavju in kaj o brezposelnosti?

Onesnaževanje oziroma ekološka osveščenost se je v zadnjih desetih letih dodobra ukoreninila v zavest naših krajanov in na to sem ponosen. In prav je tako. Mnogo stvari na področju onesnaževanja se je zelo izboljšalo, predvsem če se spomnimo, kako je bilo, ko so obratovali še vsi gospodarski subjekti v naših dolinah.

Pa pojdimo v prihodnost. Zagovarjam in bom zagovarjal hidroenergetski potencial in tisto področje alternativnih virov energije, kjer je treba dokončati projekte, kot so veriga hidroelektrarn na spodnji Savi, srednji Savi. Tu sta še vetrna in sončna energija ter izkoriščanje lesnega potenciala prek izrabe biomase. Tu vidim priložnosti tudi za Zasavje.

O brezposelnosti sem večji del že odgovoril v prejšnjih odgovorih. Vsekakor se pa zavedam tega perečega problema in zmanjšanje brezposelnosti bo moja prioritetna naloga.

MARIJA OVEN

1. Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

Za kandidaturo sem se odločila, ker želim prispevati k dvigu Slovenije iz dosedanje krize ter zagotoviti boljšo prihodnost za vse nas. Kot predstavnica mladih dodobra občutim probleme, s katerimi se vsakodnevno spopadajo, hkrati pa tarejo tudi ostale prebivalce. Zato menim, da politika nujno potrebuje mlade in sveže moči, ki bodo prinesle nov zagon in ideje, na kar sem tudi pripravljena.

2. Kaj boste za Zasavje naredili, če boste prišli v parlament?

Zasavje je moj rojstni kraj in moj dom. Kot poslanka si bom v prvi vrsti prizadevala, da se bo stanje na tem območju izboljšalo v vseh pogledih. Prizadevala si bom, da bo Zasavje obravnavano resno in ne samo delček Slovenije, ki je označen kot onesnažena in neperspektivna regija. Nujno je treba posodobiti infrastrukturo na tem območju, ki bo pripomogla k zagonu gospodarstva, posledično pa tudi k večjemu številu delovnih mest. Delam na tem, da bi se mladi po končanem študiju lahko vračali nazaj v Zasavje.

3. Kaj je največji problem Zasavja in kako ga rešiti?

Problemi Zasavja so številni ter na žalost tudi korenite narave. Gre za nekdaj bogato industrijsko regijo, ki jo je zaznamoval čas premogovništva. To pa je za seboj pustilo veliko opustošenje, povezano z zmanjšanjem števila delovnih mest in dohodka ter onesnaženim okoljem. V Zasavju je tako izpostavljena problematika ogromnega zvišanja brezposelnosti, socialno ogroženih prebivalcev in onesnaženosti. Od tod pa izvira ključni problem same stagnacija naše regije. Čas je za korenite spremembe, s katerimi bomo v prvi vrsti vrnili prebivalcem upanje in motivacijo ter ustvarili pogoje usmeritve razvoja v turistično dejavnost, manjše in inovativne obrate, obrtno dejavnost ter kmetijsko dejavnost.

4. Kaj menite o onesnaževanju v Zasavju in kaj o brezposelnosti?

Onesnaževanje in brezposelnost v Zasavju sta povezani s številnimi zgodovinskimi dejstvi. V zadnjih letih se je onesnaževanje bistveno zmanjšalo, kljub temu pa same geografske značilnosti Zasavja ne dopuščajo nikakršnih obremenitev okolja. Aktivnosti moramo preusmeriti v trajnostni razvoj z zmanjšanjem negativnih vplivov na okolje. Vlagati moramo v gospodarski razvoj, ki temelji na ekoloških predpostavkah, hkrati pa upoštevati določila Evropske unije, da gre tudi energetska preskrba v smeri rabe alternativnih virov energije.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...