16.6 C
Trbovlje
nedelja, 26. junija 2022
ZON.siAktualnoDunking Devils: Tega, razen v Trbovljah, ne moreš nikjer doživeti

Dunking Devils: Tega, razen v Trbovljah, ne moreš nikjer doživeti

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje (DDT) se je na Festivalu Ars Electronica, najpomembnejšemu dogodku s področja novomedijske umetnosti na svetu, ki je potekal od 9. – 13. septembra v Linzu predstavil s projektom Vrtoglavi ptič 2020 / Vertigo Bird 2020. Gre za 360-stopinjski video vzpona na vrh trboveljskega dimnika s svetovno akrobatsko skupino Dunking Devils.

DDT v okviru novomedijskega festivala Speculum Artium, že vrsto let neguje partnerstvo z Ars Electronico iz Linza, ki je vodilna ustanova na področju sodobne raziskovalne umetnosti na svetu. Letos je tudi ekipa DDT dobila priložnost, da se predstavi na letnem dogodku.

V delavskem domu menijo, da je vzpon na ultimativni simbol industrijske preteklosti Zasavja, nekako tudi potovanje proti prihodnosti, ki jo simbolizira na videz neomejen pogled z vrha dimnika. S pomočjo 360° predvajanja lahko v nepozabnem razgledu z vrha trboveljskega dimnika uživajo prav vsi. Projekt je plod uspešnega sodelovanja med DDTlabom, Iztokom Kovačem, Dunking Devils, HSE – Energetsko družbo Trbovlje in Brankom Povšetom. S skupnimi močmi jim je uspelo ustvariti prvi slovenski vizualni dokument tega vrtoglavega vzpona in prikazati veličino najvišjega dimnika v Evropi.

Maša Jazbec v živo iz Linza.

Projekt so na novinarski konferenci predstavili v trboveljskem delavskem domu in to v času, ko so prisotni lahko v živo med predstavitvijo Maše Jazbec spremljali Festival Ars Electronica.

O vzponu in vtisih je najprej govoril idejni vodja Dunking Devils Domen Rozman.

Domen Rozman

“Plezanje zame, ki sem vajen hribov, ni bil problem, sem prav užival! Zadnjih pet metrov pa ni bilo več najbolj prijetno. Ko prideš do tistega roba, se pojavi občutek vrtoglavice. Sedeti na robu, kjer ni nikjer nič in zadaj le tista navadna luknja v kateri je črnina, ki ji ne vidiš konca … to je posebne vrste strah in zadovoljstvo hkrati. Zaradi ukrivljenosti roba je potrebna velika mera previdnosti. Veš, da si pripet s treh strani, pa vendar ti ni vseeno. Je pa enkratno, adrenalinsko in tega, razen v Trbovljah, ne moreš nikjer doživeti.”

“Izkušnja je bila bolj nora, kot sem si kadarkoli upal sanjati!”

Maks Veselko, akrobat

Z nami je bil tudi Maks Veselko, akrobat in član Dunking Devils.
Vzpon je bila kar težka preizkušnja, saj smo s seboj nosili veliko raznorazne opreme. Sem pa le stežka verjel, da se resnično vzpenjam na trboveljski dimnik. Že kot majhen, ko sem slišal za ta dimnik, sem si želel plezati po njem. Izkušnja je bila bolj nora, kot sem si kadarkoli upal sanjati!  Normalno, da je med podvigom bilo prisotno tudi nekaj strahu. Vsi smo  bili res dobro varovani, vendar me je najbolj skrbelo, da bi kdo med hojo padel z roba. Razgledi z vrha so čudoviti in nenadomestljivi – si nad oblaki, pod tabo pa te z vseh strani obkrožajo hribi. Višine in vseh tistih mešanih občutkov tam zgoraj se človek hitro navadi, se pa z veseljem zopet dotakneš zemlje.”

Povedal je še, da posebnih priprav za vzpon na dimnik ni bilo. Sicer pa so treningi redni in posledično so vsi v dobri kondiciji.

Špela Pavli Perko

Direktorica DDT Špela Pavli Perko je navdušena: “Z Ars Electronico sodelujemo praktično že deset let. Do sedaj je sodelovala le Maša Jazbec, vodja laboratorija raziskovalne umetnosti in kulture DDT Lab v Trbovljah, v času njenega študija. Letos pa prvič predstavljamo Delavski dom Trbovlje. S tem projektom se je pojavil tudi cel kup visokoletečih idej, tako da v prihodnosti lahko pričakujete še marsikaj novega.”

In še opozorilo predstavnika HSE: Strogo je prepovedan vzpon “na črno”. Prav zato je objekt tudi dobro varovan, saj je število tistih, ki si želijo povzpeti na dimnik vedno večje.

Neverjeten VIDEO zasavskega dimnika, tudi v 360 verziji!!!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X