28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoOdpirajo frizerji, cvetličarji… tudi trgovine z oblačili, a ne v Zasavju

Odpirajo frizerji, cvetličarji… tudi trgovine z oblačili, a ne v Zasavju

Po sobotnem posvetu vlade z zdravstveno stroko in predstavniki gospodarstva ter po današnji dopisni seji se je vlada odločila, da bodo od torka naprej nekateri lahko spet delali.

Vlada je danes zvečer poskrbela za dobre novice za frizerje, cvetličarje, delavce v avtopralnicah in kemičnih čistilnicah ter za zaposlene v javnem prometu. Od torka, 15. decembra, pa vse do srede, 23. decembra, bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

Le polovica potnikov na avtobusih in vlakih

Kaj sproščanje konkretno pomeni za javni potniški promet? Zmogljivosti vozil so lahko polovično zapolnjene, ostaja veljavnost počitniškega voznega reda. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

V vseh regijah bo omogočeno tudi izvajanje higienske nege (razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobno) ter bančnih, zavarovalniških in drugih finančnih storitev.

Bo pa potrebno pri izvajanju vseh dejavnosti dosledno upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in odločila ostalih odlokov ter higienska priporočila ministrstva za zdravje.

Manj okužb, več odpiranj

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji, kjer je epidemiološka slika boljša, pa bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav dovoljeno tudi gibanje zunaj občine prebivališča. V omenjenih štirih regijah se s torkom odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Vlada po njegovih besedah dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

V četrtek o ukrepih med prazniki

Na četrtkovi seji bo vlada obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov, je še dodal premier Janša.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...