-- OGLAŠEVANJE --

NEVERJETNO: Dobili državno priznanje, občina jih ukinja

V Šmartnem pri Litiji so na zadnji seji občinskega sveta začeli ustanavljati nov Zavod Pungrt, ki naj bi skrbel za upravljanje športne dvorane, bazena, turistično informacijskega centra, izdajal lokalni časopis in skrbel za grad Bogenšperk. Za slednje je do zdaj skrbel Javni zavod Bogenšperk.

-- OGLAŠEVANJE --

Javni zavod Bogenšperk namerava občina Šmartno pri Litiji do konce letošnjega leta ukiniti.

Mnogi občani Šmartnega se temu čudijo, saj zavod dobro upravlja z gradom Bogenšperk in dediščino Janeza Vajkarda Valvasorja. V začetku maja je zavod prejel celo častno Valvasorjevo priznanje Slovenskega muzejskega društva za projekt celostne vsebinske in programske prenove gradu Bogenšperk. A vse to ni ustavilo župana Šmartnega pri Litiji Rajka Meserka in njegove ekipe, da zavod ukine in ustanovi novega.

Na desni župan občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko.

»Pripravljen predlog odloka o ustanovitvi zavoda Pungrt, je sad ne samo mojega razmišljanja, ampak razmišljanja več ljudi, tako v naši občini, kot tudi izven nje,« pojasnjuje Meserko in dodaja, da se ideja o ustanovitvi novega zavoda ni rodila čez noč, pač pa pogovori v tej smeri tečejo že dlje časa.

Na seji občinskega sveta je predlog odloka o ustanovitvi novega zavoda predstavil podžupan Peter Avbelj, ki je kritičen do dela zdajšnjega zavoda.

Podžupan in nekdanji direktor JZ Bogenšperk Peter Avbelj.

»Mi smo s tem zavodom naredili velik korak naprej pri promociji in raziskovanju Valvasorjeve dediščine, vendar ta zavod ne more biti samo to,« meni Avbelj, sicer tudi bivši direktor Javnega zavod Bogenšperk, v času, ko je bil ta ustanovljen.

Direktorica zavoda Bogenšperk, Joži Vovk pravi, da je zavod vseskozi deloval tako, kot mu je narekoval odlok o ustanovitvi. »Tam je bilo jasno zapisano, da je naše delo orientirano na grad,pa vendar nismo delali le tega, povezovali smo širše turistične ponudnike, gradili kulturno zgodbo, tako da ti očitki ne zdržijo, vsekakor pa gradiš zgodbo okrog osrednjega vlečnega konja, ki sta v našem primeru grad in Janez Vajkard Valvasor,« zavrača očitke Vovkova.

Zavod Bogenšperk je v zadnjih letih zgradil blagovno znamko, ki je pod imenom Bogenšperk prepoznan po vsej Sloveniji in tudi izven nje. Zato so nekateri opozicijski občinski svetniki skeptični, če lahko njihovo delo nadaljuje nov zavod, ki bo deloval pod drugačnim imenom. »Že samo ime Pungrt nikakor ne gre v ušesa in tudi blagovna znamka Javni zavod Bogenšperk je uveljavljena,” je skeptičen občinski svetnik Miroslav Berčon.

A župan na drugi strani nima bojazni, da bo nov zavod s svojim imenom kakorkoli škodoval ugledu blagovne znamke Bogenšperk. »Meni je še vedno nerazumljivo dejstvo, da institucijo, ki jo imaš, ki je uveljavljena, v širšem prostoru, vendarle ukinjaš in začenjaš neko novo zgodbo,« pa pravi Vovkova.

Direktorica JZ Bogenšperk Joži Vovk.

»Ustanovitev novega zavoda ne pomeni, da ukinjamo zadeve, ki so bile dobre,« pojasnjuje župan. Za nov zavod so se odločili predvsem po zgledih drugih občin, takšne zavode, ki upravljajo z vsemi občinskim kulturnimi in športnimi objekti, že imajo. Kot primer so navedli tudi občino Laško. »Meni sicer ni poznano, kako takšni zavodi funkcionirajo, a vedeti moramo, da jih ima le malo v upravljanju tako dediščino kot je Bogenšperk,« opozarja Vovkova.

Zavodu Bogenšperk so na občini očitali nepravilnosti pri poslovanju, ki pa jih je zunanja revizija ovrgla. Eden od razlogov za ustanovitev novega zavoda je tudi varčevanje, hkrati pa še ni znana točna finančna struktura in število zaposlenih, torej za koliko bo nov zavod cenejši od zdajšnjega.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --