-- OGLAŠEVANJE --

Do aprila v Zasavju več primerov oslovskega kašlja kot v zadnjih 5 letih skupaj

-- OGLAŠEVANJE --

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Zasavju beležijo porast oslovskega kašlja. V prejšnjih petih letih so skupaj zabeležili 13 primerov te bolezni, letos pa do zdaj že 18.

Oslovski kašelj je sicer bakterijska bolezen dihal, ki najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke. V letošnjem letu beležijo porast bolezni predvsem v litijski občini, kjer so letos imeli že 12 primerov. Po en primer so imeli v Hrastniku in Zagorju in 4 v Trbovljah. Glede na to, da je bilo v letih pred 2024 malo primerov oslovskega kašlja, je zgovoren podatek, da je bil v zadnjih petih letih skupaj v Litiji in Trbovljah po en primer te bolezni, v Zagorju sicer 11, v Hrastniku pa nobenega.

Število primerov oslovskega kašlja v Zasavju

leto/občina Hrastnik Litija Trbovlje Zagorje
2019-2023 0 1 1 11
2024 1 12 4 1

Vir: NIJZ

Največ zapletov pri dojenčkih

Da gre pri obolenju bolj za epidemično širjenje, ki se pojavlja na nekaj let, je pojasnila družinska zdravnica iz ZD Litija. “Opažamo porast okužb v Sloveniji in Evropi. Letos pa to sovpada še z upadom cepljenja v zadnjih letih,” pojasnjuje Barbara Jemec Zalar. Cepljenje priporočajo kot preventivo. Po besedah zdravnice je varno tudi za nosečnice, saj na ta način lahko zaščitijo novorojenčke v prvih mesecih po rojstvu, ko so najbolj ogroženi. Največkrat se napreč zapleti pojavijo pri otrocih do šestega meseca starosti. “Oslovski kašelj je dolgotrajna bolezen, ki se na začetku kaže bolj kot nahod, kasneje pa sledi hud kašelj,” je pojasnila litijska zdravnica, ki pravi še, da je ob kašlju največkrat prisotno bruhanje, pri majhnih otrocih še kratkotrajno prenehanje dihanja, pomanjkanja kisika, huda bakterijska pljučnica in celo smrt v posteljici.

Smrtnost je sicer do 2 odstotna. Zdravljenje poteka z antibiotiki, ki pa najbolje primejo v začetni fazi. Ker pa je potek bolezni takšen, da na začetku še ne posumijo na najhujše, pravi Jemec Zalar, zdravila kasneje ne pomagajo tako, kot bi si želeli. Zato zdravljenje poteka bolj simptomatsko, priporočajo pitje veliko tekočine in uporaba sirupov za kašelj.

Vse več bolnih – v Zasavju trenutno največ angine, covida, tudi gripe

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --