19.8 C
Trbovlje
petek, 23. julija 2021
ZON.siAktualnoDanica Kurent: Večna raziskovalka skrivnosti življenja

Danica Kurent: Večna raziskovalka skrivnosti življenja

»Zase bi rekla, da sem večna raziskovalka skrivnosti življenja, učenka in rada spoznavam nove stvari, tehnike, znanje in v meni je vedno motiv, da bi to podelila drugim. Žal se včasih počutim nekako osamljeno, ker večina ljudi žal ne želi večjih sprememb, še posebej pa opažam, da tudi na področju skrbi za svoje zdravje in počutja, so ljudje raje uporabniki kot izvajalci. »Tabletka« sistem, potrošništvo, je žal prodrlo v vse pore življenja. A toliko virov moči je v nas in tu bi morali biti bolj samooskrbni.«

To so besede Danice Kurent, spec. pedagoginje, dipl. organizatorke in mag. socialnega dela.

Danica sodeluje kot prostovoljka v VGC Zasavje, v Društvu upokojencev Zagorje, v projektu ZDUSa kot izobraževalka za prostovoljce društev pokrajine Zasavje v programu Starejši za starejše, prav tako pa se pridružuje različnim skupinam, ki širijo znanja in tehnike za kvalitetnejše življenje. Kot sama pravi, že od začetka programa z veseljem vodi tedenska srečanja skupine v Večgeneracijskem središču pri MC Zagorje.

Trenira tehnike za kvalitetnejše življenje v pri vseh generacijah

Iskanje in posredovanje uporabnih vaj za razgibavanje telesa, energijskih vaj ter vodene sprostitve – meditacije ob glasbi ji predstavlja izziv. Program skuša popestriti z novimi tehnikami in z zadovoljstvom ugotavlja, da udeleženke določene vaje vključujejo v svoj vsakdan. Druženja so stkala prijateljske vezi, kar je dodatna vrednost. Spomladi se žal zaradi ukrepov niso srečevale, enako je tudi sedaj od sredine oktobra. Žal je pri večini starejših problem sodobna tehnika in možnosti on line kontakta.

Tudi skupina »Grabovoi« v sklopu programa VGC pri ZLU je bila za Danico izziv, saj je to doktrina novega tisočletja. V jesenskem času je program razširila in vključuje tudi ostale tehnike. No, k sreči se skupina, čeprav ni številčna, lahko srečuje enkrat tedensko preko vibra in so vsi zadovoljni.

»Še sreča, da nam je v društvih upokojencev v Zasavju uspelo junija in na začetku jeseni, izvesti letno izobraževanje za prostovoljce v programu Starejši za starejše. Ta srečanja so še posebej prijetna, saj skušam predstaviti teme na način, da smo vsi aktivni.” Ob tem uporabljajo izkušnje prostovoljcev, ki so zelo dragocene in tako so na koncu srečanja vsi bogatejši.

Osamitve bodo terjale slabše zdravstveno stanje

Izredne razmere v domovih in tudi v enočlanskih gospodinjstvih terjajo davek socialne osamitve ter strahu, kaj se dogaja in kaj bo. To zagotovo vpliva na psihično počutje in se bo dolgoročno zrcalilo v poslabšanju zdravstvenega stanja. Na srečo so prostovoljci humanitarnih organizacij na terenu, oživela je tudi medsosedska pomoč. Še vedno pa nekateri ostajajo sami, ker ne pokličejo ali ne prosijo za uslugo. Starejši so skromni in neradi prosijo za pomoč. Danica iz izkušenj ve, kako malo je potrebno, da nekomu polepšaš dan.

Še vedno pa nekateri ostajajo sami, ker ne pokličejo ali ne prosijo za uslugo. Starejši so skromni in neradi prosijo za pomoč.

Seveda tudi mlajši generaciji ni lahko …

“Ne bi smele biti prezrte stiske otrok in mladostnikov, ki so pahnjeni v čisto nov sistem šolanja in so prikrajšani za socialne stike s sošolci. Ne samo, da je tehnično to velik zalogaj, saj vsak potrebuje računalnik in miren prostor, da ne govorimo o neizenačenih možnostih glede pomoči s strani staršev.”  

Na žalost so otroci skupna druženja in igre na prostem zamenjali za igrice, internet in to je past. “Že leta opažam, da v mestnih naseljih zunaj ne videvamo otrok. Kaj delajo? Verjetno ne berejo, ne ustvarjajo, ampak igrajo igrice, spremljajo vsebine na internetu, ki jih tam spretno ponujajo novim potrošnikom in uporabnikom.”

Še toliko težje je učenje na daljavo za otroke s posebnimi potrebami, doda naša sogovornica. “Ti so še posebej ranljivi in težje razumejo kaj se dogaja, zakaj ta socialna zapora in ni šole.”  Je pa sedaj čas za različne pozabljene družabne igre, spomni Kurentova, kjer skupaj s starši, dedki in babicami preizkušajo svoje spretnosti, se skupaj nasmejijo in preživijo prijetne trenutke.

Prispevek v dobro sebi in vseh ljudi

V tem času se Danica Kurent velikokrat sprašuj, kako prispevati in pomagati. “Včasih me kdo pokliče, čisto neznan in z veseljem predlagam kakšno rešitev. Na srečo je pomoč lahko anonimna in je prispevek na drugi, subtilni ravni, kjer ni pomemben prostor in osebni stik. So tehnike različnih sistemov, kot so Reiki, Grabovojevo upravljanje, s katerimi kreiramo želeno stanje, preprečujemo katastrofe. To je moj prispevek v dobro sebi in vseh ljudi.”

Prav vsi smo povezani in želim si, da bi vsak deloval v dobro vseh in vsega na Zemlji. Svet bi bil lepši, prijaznejši. Izginili bi zavist, laži, jeza, pohlep in ljudje bi bili v sožitju z naravo, bolj srečni, bolj zdravi.

Obstajajo učinkovite tehnike PEAT, nas poduči zagorska specialna pedagoginja, ki uspešno in hitro nevtralizirajo čustveno energijski naboj, ki v nas ostaja kot posledica neprijetnih dogodkov. Veliko čustvenih stisk in ran si povzročimo zato, ker se spustimo v boj, v vibracijo čustva tistega, ki je udeležen v dogodku.

Velikokrat pozabimo, da ne moremo vplivati na reakcije drugih, da je to njihova zgodba, lahko pa izbiramo naše obnašanje.

Trenutno obdobje je čas, da pri sebi prevrednotimo prioritete, se obrnemo vase in čas namenimo za branje, poslušanju prijetne glasbe, preurejanja stvari v domu in gibanju.

Zjutraj, ko se prebudimo v nov dan, se s hvaležnostjo spomnimo na vse, kar imamo in na vsakogar, ki je ob nas. To nas popelje v optimistično razpoloženje in na nas je, da izberemo, kaj bomo počeli, koga in kaj bomo poslušali.

Ljudski rek pravi Za dežjem pride sonce in to nam naj bo vodilo v teh dneh.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...