15.9 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoCvetoča pot in grajska čokoladnica na Bogenšperku

Cvetoča pot in grajska čokoladnica na Bogenšperku

Z odprtjem razstave »Cvetoča pot Marije Auersperg Attems« se je uradno začel Festival Bogenšperk, ki se nadaljuje že ta vikend. V petek, 18. 6., ob 20. uri boste lahko uživali v uspešnicah Slavka Ivančiča, v soboto, 19.6., pa se lahko udeležite Poletne muzejske noči 2021, s pestrim programom, ki se začne ob 18. uri.

Javni zavod Bogenšperk je predstavil kaj je novega na gradu Bogenšperk. V preteklem letu so obnovili prostore, ki bodo postopoma dobili novo vsebino in namen. Svečano so odprli nov ogledni vrt na terasi za gradom skupaj z razstavo »Cvetoča pot Marije Auersperg Attems«. Razstava je nastala v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok v okviru projekta »Cvetlična kultura podeželja«. Avtorica, ki je živela v 19. stoletju, je slikala rastline iz svojega grajskega vrta in jih na ta način dokumentirala. Rastline, ki jih je grofica Auersperg Attems slikala, so z grajskih vrtov prišle na kmečke vrtove. Zato so se odločili, da na dva nova vrta, v Arboretumu Volčji Potok in na gradu Bogenšperk, posadijo rastline, ki so na grofičinih slikah.

Letošnji festival poteka do konca septembra in se bo vsebinsko ujel v sklope različnih umetnostnih področij: od glasbe, kulinarike, likovne umetnosti, vsekakor pa bo del namenjen tudi programu za otroke. Festivalsko dogajanje se bo v večji meri odvijalo na gradu Bogenšperk, v središču Šmartnega, v Kulturnem domu Šmartno in drugod v občini.

Bogenšperk ima svojo grajsko čokoladnico

Nikakor pa ne moremo mimo zanimive gastronomske ponudbe. Poleg pestre ponudbe hrane in pijače je spomladi v Krčmi na gradu zaživela tudi grajska čokoladnica, kjer ponujajo ročno izdelane praline in čokoladne tablice z zanimivimi okusi, ki jim posebno noto dajo tudi lokalne sestavine. Zapakirajo jih v unikatno in lično izdelano embalažo. Čokolada je na prodajnih policah v Krčmi na gradu, v Kuhli v Spodnjem Logu kmalu pa tudi v novi trgovini na gradu Bogenšperk.

Na področju muzejske dejavnosti koncem septembra napovedujejo odprtje nove muzejske zbirke »Valvasoriana«.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...