-- OGLAŠEVANJE --

“Človek ima občutek, kot da se je začela pisati ena čisto nova zgodba.”

-- OGLAŠEVANJE --

V septembru 2021 se je Glasbena šola Zagorje uradno preselila v nove prostore prenovljene Vile Medea. V dobrem šolskem letu delovanja na novi lokaciji so pogoji za delo sanjski, o “biseru sredi Zagorja” pove ravnateljica Glasbene šole Zagorje, Metka Podpečan.

Človek ima občutek, kot da se je začela pisati ena čisto nova zgodba.”

Metka Podpečan

“Prostorska stiska nas je izjemno omejevala. Organizacija dela je bila zelo zahtevna. Ogromno je bilo pouka ob sobotah zaradi malega števila učilnic.” V stari zgradbi na Cankarjevem trgu so imeli na voljo 10 učilnic, katerih je uporabljalo 17 učiteljev. Na novi lokaciji, v Vili Medea, se je število učilnic podvojilo na 20, na voljo imajo pa še dve dvorani, o katerih so prej zgolj sanjali. “Največja dodana vrednost je zvočna izolacija in akustika, ker je za poučevanje glasbe seveda pomembna. To je biser sredi Zagorja, za nas pa velik dar in res smo hvaležni, da smo po 25. letih prišli do tega prostora. Sedaj si lahko privoščimo projekte, o katerih smo prej le sanjali,” z nasmehom na obrazu pove Metka Podpečan, ravnateljica Glasbene šole Zagorje.

Z letošnjim letom so uvedli pouk diatonične harmonike, v načrtu imajo tudi pouk kontrabasa, harfe ter poučevanje Jazza. Uresničitev slednjega načrtujejo v najkrajšem možnem časovnem obdobju, saj je ta med mladimi trenutno zelo popularen.

Mladi glasbeni nadobudneži se še vedno največ odločajo za igranje kitare

“Ravnateljica sem že 19 let in vsa leta je kitara bila na prvem mestu. Potem si pa drugo mesto izmenjujejo klavir, violina in flavta. Velik interes je za plesno šolo baleta, pri katerem imamo vsako leto porast. Z vpisom nimamo težav, žalosti nas da moramo zaradi prevelikega vpisa kandidate tudi odklanjati,” Podpečanova o vpisu v GS Zagorje, ki jo trenutno obiskuje 369 učenk in učencev.

Metka Podpečan

“Za vpis v programe predšolske glasbene vzgoje ni sprejemnega preizkusa, medtem ko je pri vpisu za vse inštrumentalne oddelke in oddelke petja obvezen preizkus ritmično-glasbenih sposobnosti. Običajno skoraj vsi opravijo te preizkuse, ker imajo otroci v Zagorju zelo dobro razvite glasbene in plesne sposobnosti.”

Delujemo kot dobro uigran orkester

V zagorski hiši glasbe organizirajo in sodelujejo na 150 do 170 prireditvah letno. Organizacijsko najbolj zahteven je projekt Festival flavtistov, ki ga pripravljajo za dve leti vnaprej. Kako pa jim vse to uspeva? “Organizacija dela je zelo pomembna, predvsem pa strokovnost in prizadevnost kolektiva. Pri nas so vsi projekti skupni. Vsak doda svoj kamenček v mozaik in kar nekako gre. Delujemo kot dobro uigran orkester. Pri nas ni pomembno, kdo je ravnatelj, kdo učitelj in kdo tehnični delavec. Pri nas smo vsi enakovredni, ker je vsak neprecenljiv. Ključna pri uspehu sta medsebojno spoštovanje in sodelovanje,” razkrije Metka Podpečan.

Želje za novo leto 2023

Pristen stik v razredu je tisto, kar je najbolj pomembno, zato si v Zagorju želijo, da bi ostali v šoli in se ne bi ponovila zgodba epidemije. V drugi vrsti pa Podpečanova izpostavi zdravje in, “da bi znali prepoznavati potrebe v okolju in prisluhnili željami otrok, ker vemo da so otroci v današnjem času zelo obremenjeni, imajo ogromno obveznosti in družba od njih preveč pričakuje,” ob prehodu leta zaključi zagorska ravnateljica.

Glasbene šole: v Zagorje bi prišli še od drugod, pri sosedih se za vpis trudijo tudi jeseni

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --