19 C
Trbovlje
nedelja, 4. junija 2023
ZON.siAktualnoČe ne kompostiraš, boš plačal več!

Če ne kompostiraš, boš plačal več!

Hrastničani bodo na položnicah za mesec junij dobili drugačne izračune za komunalne storitve kot doslej. Nekaterim se bodo zneski celo znižali, spet drugim dvignili.

Spremembe pri oblikovanju cen nalaga Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Največ sprememb je pri zaračunavanju omrežnine na področju oskrbe s pitno vodo ter čiščenja komunalne odpadne vode.

Pravično razporejanje stroškov
Na občini so pojasnili, da spremenjen sistem zaračunavanja med vse uporabnike bolj pravično razporeja stroške uporabe javne infrastrukture in izenačuje stroške omrežnine za lastnike hiš in lastnike stanovanj v blokih. Da pa spremembe na položnicah ne bodo občanom prevelik šok, so občinski svetniki na zadnji seji sklenili, da bodo omogočili postopen prehod na nov sistem zaračunavanja, kar pomeni, da bo občina komunalne storitve subvencionirala tudi do 80 odstotkov.

Če ne kompostiraš, plačaj več
Cene se bodo povečini dvignile za tiste, ki živijo v večstanovanjskih enotah, medtem ko naj bi se tistim v individualnih hišah znesek na položnici povečini znižal. Vse pa je odvisno od načina uporabe komunalnih stroškov je pojasnil Tomaž Sihur in dodal: ‘Tistim, ki med drugim koristijo tudi biološki odvoz odpadkov, ki se na novo uvaja v občini Hrastnik, se cene nekoliko dvigujejo.’ Manj pa bodo plačevali v hišah, kjer odpadke kompostirajo sami.

Občani bodo položnice z novim načinom izračunavanja dobili v mesecu juliju.

SORODNI ČLANKI:

Ker bo, zaradi drugačnih zneskov na položnicah za komunalo že tako ali tako zmeda med občani, upajmo, da se ne bo ponovila zgodba s podvojenimi položnicami. SE ŠE SPOMNITE?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Dirka na Katarino – zaprte bodo ceste po Trbovljah

Jutri bo v Trbovljah potekalo tradicionalno tekmovanje športnih avtomobilov na Katarino, ki ga organizira društvo Magnet. Vabljeni na ogled dirke in razstave starodobnih vozil....
X