-- OGLAŠEVANJE --

Brezplačno kosilo od 1. februarja

1. februarja začne veljati zakon, ki delno subvencijo šolskih kosil spreminja v 100 % subvencijo. Starši, preverite, kaj morate ukreniti!

-- OGLAŠEVANJE --
Rok Zupanc

Sprememba bo veljala za tiste, katerih dohodek na družinskega člana sodi v prvi, drugi ali tretji dohodninski razred. Otroke morajo h kosilu v šoli prijaviti starši.

Kdo je upravičen do brezplačnega kosila?

Brezplačno kosilo dobijo tisti učenci, ki se redno šolajo, ki so prijavljeni na kosilo in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, ne presega 36 % neto slovenske povprečne plače, to je 380 evrov.

V večini primerov za subvencijo šolskega kosila ni potrebno oddajati vloge. “Če imate veljavno odločbo za otroški dodatek ali državno štipendijo, šola na podlagi podatkov iz te odločbe vidi, ali je otrok upravičen do subvencije kosila. Če družina otroškega dodatka ali državne štipendije nima, potem vloži vlogo za subvencijo kosila na Centru za socialno delo (obrazec je dostopen TUKAJ),” pojasnjuje direktor CSD Trbovlje Rok Zupanc.

Do katerega roka je potrebno urediti subvencijo kosila?

Staršem učencev, ki so trenutno že upravičeni do subvencije kosila v višini 40 % ali 70 % cene kosila, bodo šole pri izdaji položnice za februar 2017 upoštevale novo, 100 % višino subvencije, pravi Zupanc.

Upravičencem do subvencije kosila, ki so do te upravičeni na podlagi posebne odločbe (torej ne na podlagi veljavne odločbe za otroški dodatek ali državno štipendijo), se pravica izteče do konca, razen v primeru zakonsko določenih sprememb (torej, če gre za kakšne druge spremembe).

Tisti, ki bodo sedaj na novo uveljavljali pravico do subvencije kosila, vložijo vloge v februarju (pravica se namreč prizna z dnem, ko CSD prejme vlogo za subvencijo kosila, torej je po besedah Zupanca najbolje, da vlogo vložijo 1. februarja.

Vlog za subvencijo kosila v večini sicer več ne rešujejo na CSD, ampak šole same razvrstijo otroke v dohodkovni razred na podlagi izdanih odločb o otroškem dodatku in državni štipendiji.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --