15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoBrez posebnosti v resnici pomeni, da je uhajal klor

Brez posebnosti v resnici pomeni, da je uhajal klor

Konec oktobra je več občanov klicalo na Regijski center za obveščanje, tudi v uredništvo smo prejeli klice o neznosnem smradu. Občani so se obrnili tudi na župana, ki je prav takrat bil v Hrastniku in tudi sam zaznal smrad.

»V podjetju so nam uradno zagotovili, da ni prišlo do napak oziroma da vse poteka v skladu z načrtom za ravnanje v primeru nesreč ali izpustov,« je takoj po dogodku povedal župan Marko Funkl.

A klor je v okolje uhajal, nam potrdijo na Inšpektoratu za okolje in naravo. »Takoj po zagonu naprave za proizvodnjo klora je pričel v okolje uhajati klor zaradi napake na tesnilu hladilnika klora. Ker napake ni bilo mogoče odpraviti, je bila naprava takoj zaustavljena in s tem ustavljeno tudi uhajanje klora v okolje.« Kot še pojasnjujejo na inšpektoratu, kjer so se lotili izrednega inšpekcijskega pregleda, so se takoj začele izvajati tudi ročne meritve klora v neposredni okolici proizvodnega obrata in kasneje tudi na območju Hrastnika, skupaj s policijo. Meritve so pokazale ničelne vrednosti, nadalje obrazložijo, kar pomeni, da naj ne bi bilo nevarnosti za zdravje ljudi in okolja. »Napaka je bila še v istem dnevu odpravljena, obratovanje naprave je potem naprej potekalo normalno.« zaključi inšpektor.

O dogodku so bili obveščeni tudi policisti, ki so prav tako na kraju vonj zaznali. Da gre za tehnične težave je bilo na dan dogodka predstavljeno policistom, ki bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.

Bomo čakali, da se zgodi nov Kemis?

Tudi Ekokrog oziroma Uroš Macerl je večkrat seznanjen preko anonimnih klicev glede občasnih izpustov klora iz TKI Hrastnik. »Okoljska inšpekcija bi morala biti bolj odločna. Dokler prihaja do občasnih izpustov klora v okolje, je to znak, da ne moremo biti mirni. Glede na to, kaj proizvaja in skladišči tovarna, obstaja nevarnost še enega Kemisa… po naših podatkih je pred časom prišlo tudi do izpusta v bližnji potok in sledil je pomor rib,« pravi Macerl.

A okoljevarstveniki, ki dobivajo klice zaskrbljenih Hrastničanov, tem ne morejo dosti pomagati, če se sami niso pripravljeni aktivno vključiti v reševanje težav. »Ob pojavu izpustov in izrednih dogodkov je nadvse pomembno, da so neposredne priče pripravljene pričati in da, če je možnost, dogodek posnamejo ali slikajo. Dokler ne začnejo izvajati organiziranega pritiska, ne moremo pričakovati, da se bo karkoli zgodilo za zagotovitev večje varnosti.«

Na izrednem inšpekcijskem pregledu je inšpektor za okolje in naravo Inšpektorata za okolje in prostor ugotovil, da je družba kot upravljavec naprave, takoj po izrednem dogodku ustavila napravo in izvedla vse potrebne ukrepe, s katerimi je omejila in zmanjšala posledice tega dogodka ter o tem tudi obvestila pristojno inšpekcijo za okolje. S tem je zagotovila skladnost delovanja naprave z okoljevarstvenim dovoljenjem (OVD).

Zavezanec ima v proizvodnih prostorih klor-alkalne elektrolize in polnilnici klora nameščene naprave za detekcijo klora v prostoru. V primeru netesnosti naprav in izpusta klora, se v proizvodnih prostorih sproži alarm. Na inšpekcijskem pregledu je bil predložen izpis iz nadzornega sistema za naprave namenjene za detekcijo klora v proizvodnji hali in polnilnici klora.

Popolna ignoranca s strani kemične

Najslabša je ignoranca, je na zadnji občinski seji dejal hrastniški župan, ki se je po tem že sestal z vodstvom družbe TKI Hrastnik. »Ko do česa takšnega pride, je potrebno napisati vrednost in kakovost zraka v tistem trenutku in obveščati javnost«. Na sestanku, ki so ga predstavniki občine imeli z odgovornimi v družbi, so po besedah župana dorekli, da bodo vzpostavili sistem obveščanja. Ne glede na to, ali je po njihovih okoljskih zavezah obveščanje glede na količino izpustov potrebno ali ne. Po zaključeni epidemiji, naj bi tovarna odprla tudi vrata javnosti in pokazala, na kakšen način delujejo in kakšni sistemi naj bi preprečevali najhujše scenarije.

Je res vse tako nedolžno?

Ignoranca s strani kemične tovarne pa je prav toliko stalna praksa, kot so njihovi izpusti klora. Iz uredništva smo v tovarno klicali na dan dogodka, vprašanja pa poslali dan kasneje (30.10.2020), a do danes ni odgovoril nihče. In kljub temu, da zagotavljajo da so bili izpusti neškodljivi, se poraja vprašanje, zakaj se je smrad vonjal po vsem mestu, več kilometrov stran od vira. Je res vse tako nedolžno?

Hrastničani nimajo miru niti pred smradom

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...