0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoBodo poklicno pokojnino 'pogoltnile' provizije in novi stroški?

Bodo poklicno pokojnino ‘pogoltnile’ provizije in novi stroški?

Anton Lisec

“Ljudje bodo imeli manj pokojnine, mladi pa sploh ne bodo prišli do pokojnine,” nam je na vprašanje, zakaj 18 sindikatov, vključno s sindikatom zahteva spremembe Pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja, ki je začel veljati s 1. januarjem, odgovoril Anton Lisec, ki zastopa Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije in je vodja sindikata RTH.

In kaj to pomeni za zasavske delavce v rudarstvu in energetiki? “Skorajda nič, saj gre le še za peščico ljudi, naš vlak smo že zamudili. A država vedno nekaj jemlje, zato na to opozarjam, ker kot sindikalist zastopam preostanek rudarjev,” pravi Lisec.

Temeljni namen poklicnega zavarovanja je zagotavljanje socialne varnosti za obdobje od
prenehanja opravljanja težkega in zdravju škodljivega dela oziroma dela, ki ga po določeni starosti ni mogoče uspešno opravljati, pa do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev v okviru obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Kaj prinaša nov pokojninski načrt poklicnega zavarovanja? Znižal je prispevno stopnjo vplačevanja v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje iz 9,25 % na 8 %. Poleg tega, da so vrgli vse v isti koš ne glede na delovno mesto in težavnost poklica, opozarjajo v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije, so s 1. 1. 2017 znižali prispevno stopnjo za 2,55 % oziroma za četrtino prispevkov manj, kot so bili pred tem obdobjem. ‘Skrbniki’ pokojninskega sklada pa so poskrbeli za to, da si bodo v Kapitalski družbi na račun znižanih vplačil za pokojnine izplačevali višje in dodatne prispevke.

Bo po vseh provizijah in zniževanju prispevkov sploh še kaj ostalo?

Konkretno to pomeni, da od vplačanega zneska obračunajo vstopne stroške v višini 2,3 %. Pri izplačilu odkupne vrednosti pa obračunajo 0,5 % izstopnih stroškov. Poleg vstopnih in izstopnih stroškov obračunajo letno provizijo za upravljanje Slada, ta pa znaša od 0,75 % do največ 1 % od povprečne letne čiste vrednosti sredstev Sklada.

Da to ni vse, so si dodano namislili še stroške izplačila poklicne pokojnine, ki znaša 0,5 % mesečnega zneska poklicne pokojnine. Nam bo po vseh teh provizijah in zniževanju prispevkov sploh še kaj ostalo, se sprašujejo v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije.

Izračuni kažejo, da bi delavci ob takšni ureditvi poklicnega zavarovanja, pri povprečni plači v RS, prejemali nekaj več kot 500 evrov poklicne pokojnine. Prav tako izračuni kažejo, da bi za nekatere skupine delovnih mest morala zanašati prispevna stopnja več kot 15 %, da bi upravičenci do poklicne upokojitve lahko šli pravočasno v pokoj z za človeka dostojno pokojnino.

Kaj zahtevajo sindikati

Sindikati tako od ministrice za delo dr. Anje Kopač Mrak zahtevajo, da umakne prvi odstavek 74. člena PNPZ tako, da se bo prispevna stopnja ohranila na ravni 9,25 % in znižanje upravljalske provizije na 0,5 %.

Ker ministrica ni odgovorila na zahteve sindikatov, kaj šele, da bi umaknila škodljiva določila, so se sindikati odločili, da danes, 9. januarja, skličejo tiskovno konferenco, na kateri bodo obvestili javnost o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih...
X