-- OGLAŠEVANJE --

Bodo podražitve v gradbeništvu ustavile gradnjo Resnice, bloka na Lokah, naselja hiš na Lakonci …?

-- OGLAŠEVANJE --

Po dolgih letih smelih načrtov o sicer nujno potrebnih novogradnjah v Zasavju, ki nato nikoli niso bile realizirane, so se tako v Trbovljah, Zagorju kot v Hrastniku spet skoraj hkrati lotili planiranja novih stanovanjskih objektov. Ker so razmere v svetu v zadnjem obdobju bistveno dvignile tudi cene materialov v gradbeništvu, smo preverili, kako stojijo načrti za nove stanovanjske soseske, ki jih načrtujejo zasavske občine. 

V Trbovljah, kjer je bila gradnja novih stanovanj v zadnjih letih še najbolj živa, saj je Rudis kot edini investitor zgradil blok K5, v teku pa je tudi gradnja vile Hauck, občina načrtuje še večstanovanjski blok na Savinjski cesti in gradnjo družinskega naselja na Lakonci. Vendar je bilo o bloku, ki bi stal na mestu nekdanjega samskega doma, v preteklih letih že dosti povedanega, njegova ekonomska upravičenost pa še vedno ni jasna. 

To ugotavljajo zdaj, potem pa se bodo odločili o nadaljnjih aktivnosti, so pojasnili na trboveljski občini. “Pričetek gradnje na tej točki še ni znan, bi bilo pa pred samo gradnjo treba pripraviti še prostorske akte ter pridobiti potrebno projektno dokumentacijo, kar bo storjeno takoj za tem, ko prejmemo izračun ekonomičnosti,” so pojasnili.  

Ne bojijo se sobivanja steklarne in mladih družin

Območje, kjer bodo v prihodnje stale družinske hiše.

Nekoliko bolje za zdaj kaže projektu gradnje naselja za mlade družine na Lakonci. Tam nameravajo zgraditi 23 enodružinskih hiš, je pa zanimivo dejstvo, da v Lakonco prihaja tudi Steklarna Hrastnik, ki je v preteklosti imela že veliko dela zaradi bližine stanovanjskega naselja in vpliv njihove industrije na bivalno okolje, na koncu pa so se skupaj z občino prebivalce iz industrijske cone odločili tudi izseliti.

V Trbovljah očitno to ne bo težava, saj “ravno iz razloga, da bi se zagotovila najbolj optimalna možnost sobivanja obrata Steklarne Hrastnik in naselja hiš, oba projekta tečeta istočasno, saj je potrebno tudi projektiranje vmesne protihrupne bariere”. Projekt naselja za družine na Lakonci je tako še vedno aktualen in v teku. “Trenutno se projektira komunalna opremljenost območja, poleg tega se bo pričelo s projektiranjem posameznega tipa hiš. Naš cilj je, da so ti papirji urejeni do konca tega leta,” pravijo na občini, kjer nato nameravajo v proračunu za prihodnje leto rezervirati sredstva za izvedbo komunalne opremljenosti območja.

V Zagorju pričetek gradnje prihodnjo spomlad

Tako bo videti nov blok na Lokah pri Kisovcu.

Spomladi prihodnje leto, leto kasneje kot so sprva načrtovali, naj bi Spekter vendarle pričel graditi tudi 27 novih stanovanj na Lokah pri Kisovcu. Na zagorski občini so povedali, da so imeli okoliški sosedi nekaj vprašanj in pripomb v zvezi z novogradnjo, a so le te upoštevali in dosegli dogovor o gradnji, zato se postopki nadaljujejo. 

Trenutno na občini pridobivajo potrebna soglasja sosedov, je na zadnji seji občinskega sveta povedal Švagan in dodal, da bodo predvidoma vsa soglasja zbrali v prihodnjih dneh. “Tako v Stanovanjskem podjetju Zagorje računajo, da bo OPPN na občinskem svetu sprejet v najkrajšem možnem času, sledi pridobivanje gradbenega dovoljenja v drugi polovici leta, spomladi prihodnje leto pa začetek gradnje,” so pojasnili na zagorski občini. 

V Hrastniku kljub podražitvam načrtov ne spreminjajo

Območje, kjer bodo stale novogradnje na Resnici.

In kako kaže večstanovanjskim objektom na hrastniški Resnici? “Globalna situacija z dobavo in cenami surovin ima seveda vpliv tudi na cene na našem trgu. Tega se zavedamo in skupaj s projektanti in soinvestitorji spremljamo zadevo, vendar glede na fazo projekta načrti trenutno ostajajo nespremenjeni,” so povedali na občini. 

To pomeni, da nadaljujejo z aktivnostmi za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja bodo vložili še do poletja, napovedujejo na občini, nato pa bodo objavili javni razpis za izbor projektanta za dokončanje projektne dokumentacije in izvajalca gradnje, ki bi se lahko pričela že konec leta 2022.

Spomnimo, da Občina Hrastnik skupaj s soinvestitorjem Stanovanjskim skladom Republike Slovenije na Resnici želi zgraditi 6 lamel večstanovanjskih objektov s kletnimi garažami.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Takšno naselje hiš naj bi zrastlo v Trbovljah

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --