10.6 C
Trbovlje
četrtek, 22. februarja 2024
ZON.siAktualnoBo konoplja "dala" nova delovna mesta Zasavju?

Bo konoplja “dala” nova delovna mesta Zasavju?

Konoplja je bila nekdaj pomembna in vsestransko uporabna industrijska rastlina, zato ji je potrebno vrniti vlogo, ki jo je v preteklosti že imela. S tem pa omogočiti tudi nova delovna mesta, je prepričan Trboveljčan Nejc Poje, pridelovalec industrijske konoplje.

Od kje vam ideja o pridelavi industrijske konoplje? 

Nejc Poje
Nejc Poje

Nekje proti koncu osnovne šole sem se prvič spoznal s to rastlino. Že takrat se mi je zdela konoplja zelo zanimiva kot rastlina. Preden so bile sprejete spremembe pravilnika o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka sem z namenom pridobivanja olja iz industrijske konoplje posejal manjšo parcelo na Dolenjskem. Po dopolnitvah pravilnika, ko je država dovolila pridelavo in predelavo konoplje v prehranske namene, se je interes za pridelavo povečal v vsej Sloveniji, tudi moj seveda.

So v Zasavju primerni pogoji za gojenje?

Konoplja je nezahtevna rastlina, raste skoraj vsepovsod, seveda, boljši kot so pogoji, boljši je pridelek. Je zelo robustna rastlina in v primerjavi z ostalimi dobro prenaša naravne ujme, kot so suša, toča, močen veter, … Vem, da so lani v Zasavju na površini v lasti RTH lani pridelali industrijsko konopljo na 1 hektaru. Zaradi preverjanja njihovega nasada so me takrat policisti našli kot edinega pridelovalca v Trbovljah.

Kako poteka gojenje in pridelava?

Sama pridelava industrijske konoplje je dokaj enostavna. Seme se poseje na pripravljeno površino, vzklije že po nekaj dneh. V vmesni fazi rasti jo lahko vršičkaš in obrežeš za podtaknjence, z obvezovanjem usmerjaš njeno rast, gnojiš, če je potrebno tudi zalivaš. Vsakodnevno lahko opaziš njeno obračanje proti soncu, povešene liste ob suši in neverjetno hitro rast, dnevno lahko zraste tudi po 15 cm. Zahtevnejše opravilo je žetev in sušenje. Potrebno je imeti dovolj prostora, primerne naprave in pa seveda pridne roke.

Pridelava konoplje - čiščenje
Pridelava konoplje – čiščenje

So bile pri vaši izbiri posla kakšne ovire?

To vsekakor še ni moj posel. Namenim pa veliko svojega časa in ogromno truda tej rastlini. Administrativni postopek za samo pridelavo konoplje je dokaj preprost in ne predstavlja nekih velikih težav. Glavni oviri sta primerna površina in logistika. V Zasavju nimam primerne parcele, zato konopljo pridelujem v bivšem vinogradu na Dolenjskem, na strmem terenu. Vsa dela opravim ročno, saj uporaba mehanizacije ni možna. Na Dolenjskem nimam primernih objektov, zato konopljo sušim, skladiščim ter predelujem oziroma raziskujem v Trbovljah.

Koliko industrijske konoplje pridelate? 

Pri zadrugi Konopko sem kupil certificirano seme, vsako leto drugo sorto, in ga posadil na 10 – 15 arih. Lansko leto je bil pridelek zanemarljiv, letos kljub odličnim vremenskim pogojem zgleda še slabše. Ker me pridelava in predelava konoplje in drugih rastlin zelo zanima, sem se odločil, da se pridružim skupini mladih v organizaciji Etri skupnost v smeri razvoja mladinske zadruge v Zasavju, z nalogo dvigniti samopreskrbo na področju hrane in se usmeriti tudi v predelavo določenih rastlin v interesu ustvariti ne le zelena, ampak tudi zanima delovna mesta za mlade in ostale rizične skupine.

Pridelava konoplje - na polovici lanske sezone
Pridelava konoplje – na polovici lanske sezone

Ali sami predelate konopljo? 

Iztisnil sem nekaj malega olja. Nameraval sem narediti zidake iz stebel, vendar se je zataknilo pri gradbenem dovoljenju za objekt, tako da sem jih kar pustil. To naj bi sicer koristilo zemlji, vendar se s tem izgublja dohodek. V slami se namreč skrivajo zelo kvalitetna vlakna, uporabna v gradbeništvu, proizvodnji papirja, tekstilni industriji, …

Na tem področju nas čaka še veliko skupnega dela, da bomo nadoknadili zamujeno zaradi več kot 40-letne prepovedi gojenja industrijske konoplje.

Lanskoletni vršički
Lanskoletni vršički

Za kaj industrijsko konopljo uporabljate sami?

Iz industrijske konoplje imam oblačila, pijem jedilno olje in čaj, v trgovini kupujem konopljin kruh, poskusil sem konopljino pivo in pecivo. V prehrani se odražajo pozitivne lastnosti konoplje in izdelkov iz konoplje. Sajena na ogromnih površinah bi ta rastlina z lahkoto nadomeščala marsikateri industrijski produkt na za zemljo veliko bolj prijazen oziroma ozaveščen način.

Iz konoplje se da narediti skorajda vse.

Konoplja se uporablja v prehrani ljudi in živali, za najrazličnejše izdelke iz tkanin, vse od oblačil do eko vrečk v trgovinah, izdelke iz papirja, tudi denar, eterična olja, farmacevtske produkte za nego telesa, v gradbeništvu zidake in vlakna za zvočno, toplotno izolacijo ter celo zdravila.

In kaj načrtujete v prihodnosti?

Nameravam biti eden izmed ustanoviteljev mladinske razvojne zadruge v Zasavju, ki bi obdelovala ogromne lokalne površine in omogočila številna nova zelena delovna mesta ter trajnostni razvoj Zasavja. Pri nas še vedno prepovedana indijska, medicinska konoplja ima ogromen potencial prav zaradi uporabnosti v medicini. Na tem področju v primerjavi s tujino zelo zaostajamo z raziskavami, zato si želimo tudi na tem področju prispevati čim več in upam, da bo to v Sloveniji nekje v prihodnosti tudi mogoče.

Foto: žetev konoplje, Etri skupnost
Foto: žetev konoplje, Etri skupnost

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bivši minister bo direktor ZD Zagorje, koncesionarje še iščejo

Na razpis za direktorja zagorske zdravstvene ustanove so se prijavili štirje. Dve prijavi sta bili nepopolni in nista bili v roku dopolnjeni, zato so...