-- OGLAŠEVANJE --

Bitka za stolčke lokalnih odločevalcev bo jeseni

-- OGLAŠEVANJE --

Župane, sestavo občinskega sveta in tudi predstavnike krajevnih skupnosti bomo izbirali konec novembra. Letošnje leto bo vsaj štirikratno glasovalno obarvano in gradbinci se že držijo za glave, koliko infrastrukturnih projektov bo na vrsti. Volitve v Državni zbor, v Državni svet, predsedniške in nazadnje tiste, ki so za naš vsakdan v domačih okoljih najpomembnejše – lokalne. 

Pred tednom dni (20. januarja) je predsednik države Borut Pahor parlamentarne volitve uradno razpisal in tako je že znano, da bodo prve na urniku državljanov Slovenije 24. aprila 2022 – tedaj bomo odločali, kateri poslanci naj sedijo v 90-članskem Državnem zboru. Ker odlok o tem še ni podpisan, bo pa po Pahorjevih napovedih 9. februarja, se tudi uradno volilne kampanje še niso začele. “Kot datum za začetek volilnih opravil bom določil 14. februar 2022,” je obenem sporočil predsednik republike. Po valentinovem torej lahko pričakujemo prve aktivnosti kandidatov za poslance in poslanke v mandatu 2022-2027.

Kdo bo bodoči prvi mož države, odločamo jeseni

Kot izhaja iz podatkov Državne volilne komije, morajo biti volitve za predsednika republike opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom mandata, se pravi, da najpozneje do 4. decembra 2022. Zdajšnji predsednik Borut Pahor je namreč zaprisegel 22. decembra 2017. Po zakonu se volitve razpišejo najprej 135 dni oziroma najpozneje 75 dni pred iztekom mandata. Tako se razkriva interval, da bomo (v prvem krogu), upoštevajoč tudi roke za morebitni drugi krog, na volišča odšli 11. septembra, najkasneje pa 2. oktobra 2022.

Tudi nov Državni svet, glasujejo le izbrani

Tako kot pri Državnem zboru, se tudi z vidika sestave Državnega sveta predstavnike voli vsakih pet let. Kdo pa sploh sestavlja Državni svet? Vanj se izvolijo predstavniki delodajalcev, predstavniki delojemalcev, predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter predstavniki negospodarskih dejavnosti. Po podatkih Državne volilne komisije se, za razliko od Državnega zbora, Državni svet voli na posreden način. Volilno pravico imajo samo tisti, ki so sočlani interesnih skupin, ki jim je zagotovljeno zastopstvo v Državnem svetu. “Navadni” državljani torej na teh volitvah NE sodelujejo. Volitve v Državni svet 2022 so načrtovane za letošnjo jesen.

Lokalne volitve ob koncu leta

Na koncu leta so še tretje, kamor bomo državljani vabljeni, da oddamo svoje glasove, predvidene lokalne volitve. Pri lokalnih volitvah, v sklopu katerih občani izbirajo, kdo bo njihov župan in predstavniki v občinskem svetu ter svetih krajevnih skupnosti, je datum volitev določen z zakonom. To je tretja nedelja v novembru. V letošnjem letu se bomo torej zadnjič podali oddati svoje glasove 20. novembra 2022. občinskih svetov in svetih krajevnih skupnosti.

Kdaj nas bodo začeli nagovarjati?

Aktivnosti v povezavi z volilno kampanjo za volitve lahko kandidati začnejo 30 dni pred dnem glasovanja, končati pa se morajo najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. Sledi volilni molk, ki traja do zaprtja volišč.

2022 bo torej v znamenju štirikratnih volitev, na treh od njih bomo svojo voljo imeli priložnosti izraziti državljani v starosti nad 18 let z volilno pravico.

SORODNI ČLANKI:

Kdo vse med poslance?

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Možnost takojšnje zaposlitve v proizvodnji v uspešnem trboveljskem podjetju

Kdor si želi prijetnega delovnega okolja, odličnih sodelavcev, ki se med seboj razumejo in si pomagajo ter redno in stimulativno plačilo, lahko že danes...
-- OGLAŠEVANJE --