19.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. septembra 2021
ZON.siAktualnoZasavski kosmatinci pomagajo pri iskanju pogrešanih oseb

Zasavski kosmatinci pomagajo pri iskanju pogrešanih oseb

Zasavski kinologi s svojimi reševalnimi psi redno sodelujejo s policijo pri iskanju pogrešanih oseb. V Zasavju imamo tri vodnike reševalnih psov z licencami, šest jih je trenutno v fazi šolanja in usposabljanja, nam pove Lojze Klančišar, vodja Kinološkega društva Zagorje.

Lani so na območju Zasavja sodelovali pri iskanju treh oseb, sicer pa se letno vključujejo v iskanje približno petdesetih oseb na območju celotne Slovenije. Ravno včeraj so bili vpoklicani k iskanju na območju Slovenske Bistrice, a so pogrešanega otroka k sreči našli še pred prihodom reševalnih psov, nam pove Klančišar.

Bi svojega psa prodali policiji?

Razlog, da se policija odloči za objavo razpisa za nakup psa, delno tiči v tem, da je na trgu težko najti mladiče, ki bi ustrezali določenim kriterijem (pasma, starost, …), nam pojasni Klančišar.

Fotografija je simbolična.

Policija namreč išče pse pasem Nemški in Belgijski ovčar ali Rottweiler. Starost psa mora biti med 10 in 36 mesecev, pogoj sta tudi predhodno cepljenje proti steklini in vstavitev mikro čipa.

Pes je najprej začasno sprejet v Oddelek za usposabljanje službenih psov, kjer prestane več preizkusov, na podlagi katerih se ugotovi tudi ali bo pes bolj primeren za splošno ali za specialno uporabo, nam pojasni Klančišar. Pes v policiji ostane do približno 10. leta starosti, nato se upokoji.

 

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Je to mogoče? V Zasavju so se covid številke “ustavile”

Še teden nazaj smo poročali, kako je število okužb v Zasavju drastično poskočilo. Povsem drugačna slika je danes. Od zadnjega tedna je le 7...