2.5 C
Trbovlje
sreda, 7. decembra 2022
ZON.siArhiv volitevAlenka Bratušek je bila edina, ki nas je poslušala in prišla k...

Alenka Bratušek je bila edina, ki nas je poslušala in prišla k nam v jamo

Zavezništvo Alenke Bratušek je nastalo po razkolu v Pozitivni Sloveniji. Stranka se na volitve podaja samostojno, volivce pa želi prepričat predvsem z uspehi vlade svoje ustanoviteljice. Bratuškovi sta se pridružila tudi poslanska kandidata Istok Cilenšek in Rasim Ahmetović.

Istok Cilenšek
 
Zakaj ste se odločili za kandidaturo?
V teh turbolentnih časih, ko vlada malodušje in je politika in politik osovražena beseda je res vprašanje zakaj. Sam sem mnenje, da je najlažje kritizirati in sam ničesar storiti. Prav zaradi tega sem se odločil, da kandidiram. V svojem življenju sem opravljal delovne naloge in funkcije, ki so bile povezane z ljudmi. Zato mislim, da razumem potrebe in želje ljudi. In kje drugje, če ne v DZ je mesto, kjer se sprejema zakonodaja, ki lahko olajša ali pa oteži življenje vsem državljanom.
 
Kaj boste za Zasavje naredili, če boste prišli v parlament?
Funkcija poslanca v DZ je seveda povezana s sprejemanjem zakonodaje, ki vpliva na večino, če ne vse prebivalce Slovenije. Seveda pa se sprejemajo tudi zakoni, ki obravnavajo posamezna področja ali regije v Sloveniji. Sam se bom zavzemal za to, da se tudi Zasavje obravnava kot že nekatere regije in se mu zagotovi razvoj, ki bo zadržal mlade v regiji, delovna mesta in celovito ekološko sanacijo.
 
Kaj je največji problem Zasavja in kako ga rešiti?
Problemov je v regiji ne manjka. Vsekakor pa glede na to, da prihajam iz energetike vem in sem prepričan, da je trenutno največji problem neodločnost v zvezi nadaljevanja energetike v Zasavju. Smatram in prepričan sem, da je energetika v Zasavju pomenila motor saj je dajala kruh in socialno varnost številnim zaposlenim, njihovim družinskim članom in seveda tudi podjetjem, ki so bila vezana na obstoj in razvoj energetike. Ker gre za družbe, ki so v pretežni državni lasti mora politika sprejeti odgovornost in strategijo za obstoj in razvoj te dejavnosti v Zasavju. Verjetno bom deležen kritike, da vidim samo to področje, kar ni res saj spremljam težave tako v Svei in še kje. Zasavje rabi vzpodbude za oživitev gospodarstva.
 
Kaj menite o onesnaževanju v Zasavju in kaj o brezposelnosti?
V Zagorje sem prišel leta 1975, ko je bilo to mesto in Zasavje kot regija resnično onesnaženo, saj so tekli črni potoki, valil se je dim in ob nizkem pritisku tudi siva megla. Z leti se je stanje bistveno popravilo seveda je bil davek na strani števila delovnih mest. Upam si trditi, da so se zadeve z večjo ekološko osveščenostjo in sanacijo onesnaževalcev izboljšale. Ne trdim, da v celoti in je potrebno s tem nadaljevati. Že v prejšnjih odgovorih sem navedel, kaj vidim kot rešitev za večjo zaposlovanje v Zasavju. Z ustrezno zakonodajo in vspodbudami pridobiti kapital, ki bo zainteresiran vlagati v Zasavje.
In na koncu upam, da bodo Zasavci znali zaupati ljudem, ki bodo njihove interese prenesli v parlament.
 
                                                                                             
Rasim Ahmetovič
 
Zakaj ste se odločili za kandidaturo?
Kot navaden delavec, rudar, želim povedati pošteno resnico: kako nezadovoljni so delavci. Veliko stvari vem, bil sem tudi v stavkovnem odboru RTH, zato vem,  kakšna je situacija na področju energetike v Zasavju. Alenko Bratušek podpiram tudi zato, ker je držala obljubo in izpolnila zahteve rudarjev, bila je edina, ki nas je poslušala in prišla k nam v jamo.
 
Kaj boste za Zasavje naredili, če boste prišli v parlament?
Biti poslanec pomeni zastopati interese vseh ljudi, še najbolj pa tistih, ki so najbolj ogroženi. Zavzemal se bom, da se uredi energetika v Zasavju. Zagovarjam manjše davke za majhna podjetja, nova delovna mesta, reševal bom tudi stanovanjsko problematiko za mlade družine. Boril se bom za štipendije, delavce, upokojence.
 
Kaj je največji problem Zasavja in kako ga rešiti?
Problemov je veliko, največja je zagotovo brezposelnost, ohraniti moramo
delovna mesta, da bomo ohranili zasavsko regijo. Odgovorni za slabo situacijo energetskih podjetjih morajo odgovarjati.
 
Kaj menite o onesnaževanju v Zasavju in kaj o brezposelnosti?
Onesnaženost je velik problem, to področje je potrebno urediti, čisti zrak in zdravje sta pomembna. Prikrivali so se pravi podatki o onesnaženosti, to je potrebno urediti, Zavzemal se bom za to, da se onesnaženost zmanjša. Vse se da, samo prava volja in poštenost mora biti.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Košarkarji GESŠ Trbovlje do drugega mesta v Celju

Ob koncu prejšnjega tedna so se dijaki GESŠ Trbovlje udeležili področnega tekmovanja v košarki. Na turnirju, ki je potekalo v športni dvorani Gimnazije Celje...
X