today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.si1+1=2Zagorski 'izum', ki bo spremenil nakupovanje!

Zagorski ‘izum’, ki bo spremenil nakupovanje!

“Recite ne plastičnim vrečkam! Ni potrebno, da iz trgovine odidete s kopico plastičnih vrečk, ki služijo samo nekaj minut, nato pa pristanejo v smeteh,” pozivajo dijaki Srednje šole Zagorje in v petek, 24. februarja, ob 9. uri, vabijo pred zagorski Spar, kjer bodo delili trajne vrečke, ki so jih izdelali sami.

Šivali starši, babice, prijatelji

Foto: SŠ Zagorje

“Imamo 200 vrečk, ki so jih dijaki šivali skupaj s starši, babicami in prijatelji. Pri zbiranju in šivanju vrečk za sadje in zelenjavo so nam pomagali posamezniki, ki so našo prošnjo prebrali na Facebooku. Brez njih naša zamisel ne bi uspela,” je povedala Stana Kovač Hace iz Srednje šole Zagorje.

Ideja za akcijo, s katero želijo osveščati Zasavce, se je na šoli porodila v okviru projekta ‘7 korakov do odgovornega ravnanja s hrano’, ko je ena izmed članic eko odbora pri oblikovanju akcijskega načrta za šolsko leto 2016/17 prišla do ideje ‘naredimo vrečke iz starih zaves’.

Majhni koraki za velike spremembe

Gre za mednarodni projekt, v katerem poleg 45 slovenskih ekošol sodelujejo še ekošole iz 7 partnerskih držav. Po besedah Kovač Hacetove je to eden prvih projektov v EU, ki obravnava ključna vprašanja hrane v šolskih programih: “preko metodologije 7 korakov mladi razvijajo kritično mišljenje, znanje, usposobljenost, da postanejo globalni državljani in da sprejemajo nove vedenjske vzorce na področju hrane.”

Nakupovanja s trajnimi vrečkami, narejenimi iz starih zaves, sami še niso preizkusili v zasavskih trgovinah, a v trgovini Spar so idejo  dijakov sprejeli pozitivno. “Brez njihovega sodelovanja naša akcija, ne bi bila realizirana,” pravi Kovač Hacetova, ki je prepričana, da z majhnimi koraki lahko pridemo do velikih sprememb.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...