9 potresov v Zasavju v zadnjem mesecu: Zakaj toliko trese?

0
5208

V zadnjem mesecu dni je po podatkih državne seizmološke službe Zasavje streslo devetkrat. Gre za šibke potrese, ki prebivalce prebudijo denimo zaradi žvenketanja oken in škripanja vrat, gmotne škode pa na Agenciji RS za okolje (Arso), kjer beležijo potrese, v teh potresih ne pričakujejo, je povedala seizmologinja Polona Zupančič. 

Potresi sicer za Slovenijo niso nenavaden pojav, saj spadamo med države s srednjo stopnjo potresne nevarnosti. Države severno od nas imajo potresno nevarnost manjšo, južneje pa so Hrvaška, Italija in vse do Grčije države z večjo potresno dejavnostjo, je pojasnila Zupančič.

Zasavski konec sodi v območje, kjer so potresi manjše magnitude, a so pogosti. Za primerjavo, zadnji potres, ki se je zgodil v sredo zjutraj v bližini Radeč, je imel magnitudo 2,5. Takšnih potresov, z magnitudo med 2,0 in 2,9, se po ocenah seizmologov v svetu letno zgodi kar 1,3 milijona. 

Potresov se ne da napovedati

“Sklepati in napovedovati potresov se ne da. Letno v Sloveniji zabeležimo nekaj tisoč potresov, ki se jih ne da napovedati, niti tega, da bi manjšim potresom sledili večji,” pravi seizmologinja. Stroka zato opozarja na upoštevanje potresno odporne gradnje, tako pri novogradnjah kot pri obnovi starih zgradb. Največ žrtev v potresih se namreč zgodi v objektih, ki jih je gradil človek, je poudarila Zupančič in dodala, da prva potresno odporna zakonodaja pri nas sega v leto 1963, tako da so prve standarde za takšno gradnjo pričeli upoštevati leto kasneje.

Nova karta potresne nevarnosti Slovenije. Vir: Arso

A to ne pomeni, da so vse stavbe, zgrajene pred tem obdobjem, nujno slabe, ali da so vse stavbe, zgrajene po letu 1964 nujno dobre, je poudarila sogovornica. Stroka je zato na podlagi spremljanja potresov in novih spoznanj pripravila novo karto potresne dejavnosti v Sloveniji, ki je trenutno še v postopku sprejemanja zakonodaje. To bo tudi osnova za priporočila gradbeni stroki pri novih smernicah potresno odporne gradnje.  

Potresno ranljivost doma lahko enostavno preverite

Lahko pa občani preverijo, kako potresno ranljiva je stavba, v kateri živijo, in sicer s pomočjo vprašalnika Oceni svojo stavbo, ki ga je na portalu Potrog pripravila Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR). 

Stroka ob tem lastnikom objektov polaga na srce, naj v celovito energetsko sanacijo stavb vključijo tudi potresno odporno sanacijo. Fasada je namreč lahko videti zelo lepo, a če je stavba potresno ranljiva, je življenje v njej lahko zelo nevarno in za marsikoga tudi stresno. Ne gre namreč le za poškodbe stavb, veliko bolj pomembno je človeško življenje, je poudarila Zupančič. 

Umaknite slike, ki jih imate nad posteljo

Na URSZR so pripravili tudi nekaj splošnih preventivnih ukrepov, s katerimi se lahko prebivalci zaščitijo pred posledicami potresa. Visoke omare je denimo smiselno pritrditi v steno, iz prostora, kjer se pogosto zadržujemo, umaknemo težje predmete, tudi nad posteljo ni pametno imeti kakšnih predmetov, saj ti tudi pri šibkem potresu lahko kaj pade na glavo, opozarja seizomologinja Polona Zupančič. 

SORODNI ČLANKI:

Pošteno streslo v okolici Radeč