-0.7 C
Trbovlje
nedelja, 3. decembra 2023
ZON.siAktualno60 let se že neprekinjeno sestajajo slikarji enkrat letno v Zagorju -...

60 let se že neprekinjeno sestajajo slikarji enkrat letno v Zagorju – temu na čast ulična razstava

Potem ko je bila od marca letos v mestnem središču, ob glavni cesti med krožiščem in Sparom, na ogled postavljena ulična razstava fotografij, ki so prikazovale življenje in delo dr. Janeza Drnovška, je Občina Zagorje ob Savi v minulih dneh postavila novo razstavo, ki obeležuje zgodovino Slikarske kolonije Izlake-Zagorje.

V ponedeljek se je začela že 60. Slikarska kolonija Izlake-Zagorje, ki je najstarejša tovrstna galerija v Srednji Evropi. Tokratna ulična razstava skozi fotografije predstavlja zgodovino kolonije, ki se je začela leta 1964, ko je nekaj slovenskih likovnih razumnikov staknilo glave in sklenilo, da bodo po južnem in vzhodnem vzoru tudi v Sloveniji ustanovili večdnevno slikarsko druženje.

Že takoj na začetku delovanja Slikarske kolonije Izlake-Zagorje so bili postavljeni dokaj visoki standardi v zvezi z izborom umetnikov, ki so bili vabljeni k sodelovanju, in seveda dandanes ni nič drugače. Zato niti ne preseneča podatek, da je bilo od leta 1964 do danes med slovenskimi udeleženci kolonije kar 32 takšnih, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oziroma nagrado Prešernovega sklada na področju likovne umetnosti. Na ulični razstavi so zato predstavljeni tudi Prešernovi nagrajenci, ki so sodelovali v naši koloniji.

Delavski dom postal atelje za umetnike iz 6 držav

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?