15 C
Trbovlje
četrtek, 21. oktobra 2021
ZON.siAktualno40 evrov vam lahko reši življenje

40 evrov vam lahko reši življenje

Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v Sloveniji vsako leto umre nekaj deset ljudi. Zadnji tragični primer, v katerem naj bi zaradi 'tihega ubijalca' umrla dva človeka, se je zgodil komaj pred tednom dni v Hrastniku.

Matjaž Lapi
Matjaž Lapi

Da bi preprečili zastrupitve z ogljikovim monoksidom, bo od 1. januarja 2017 obvezna namestitev senzorja za ogljikov monoksid. To je naprava, ki vas bo s piskom opozorila na uhajanje plina, kar naj bi precej zmanjšalo število zastrupitev in zadušitev, saj gre za plin, ki je neviden, brez vonja in okusa.

Detektor ogljikovega monoksida in nasvet o njegovi vgradnji dobite tudi pri gasilcih, pravi direktor Gasilskega zavoda Trbovlje Matjaž Lapi. Na voljo imajo 4 različne vrste senzorjev, najcenejši stane 40 evrov, najdražji pa 62 evrov. Njihova življenjska doba je 10 let.

Redno čiščenje kurilnih naprav in prezračevanje prostorov

“V zadnjem obdobju trboveljski gasilci na srečo nismo beležili težav zaradi ogljikovega monoksida. Pomembno je redno pregledovanje in čiščenje kurilnih naprav ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. Uporabniki morajo biti pozorni tudi na vse spremembe, kot so na primer menjava oken, ki lahko vplivajo na zgorevanje. Kurjava mora biti primerna, to pomeni, da mora biti les, ki ga uporabljate za kurjavo, suh,” opozarja Sandi Lepoša iz Gasilskega zavoda Trbovlje.

V večini stanovanjskih objektov je vsaj eden izmed potencialnih izvorov nastajanja ogljikovega monoksida, to so plinske kuhalne plošče, poškodovani dimniki, prenosni plinski ali oljni grelniki, kamini na trda goriva, plin ali olje, plinske in oljne peči in bojlerji, krušne peči na trda goriva ali olje, žar v zaprtih prostorih in avtomobili, motorji in kosilnice, prižgani v garaži.

dimnik in peeKakšni so znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom?

glavobol

Mnogi so nižjim koncentracijam ogljikovega monoksida izpostavljeni vso kurilno sezono, a se tega sploh ne zavedajo, saj simptome pripisujejo virusnim obolenjem.

Znaki manjše izpostavljenosti ogljikovem monoksidu so namreč rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, bolečine enake simptomom gripe, možnost je tudi poslabšanja osnovne bolezni, kot je kronični bronhitis, angina pektoris, … Pri srednji izpostavljenosti se pojavijo glavobol, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip; pri visoki izpostavljenosti pa nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja ter smrt.

VIDEO: Zaustavite nevidnega ubijalca

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V novem litijskem jih bo do 160

V občini Litija po zastavljeni časovnici poteka gradnja novega vrtca - ta bo nadomestil sedanjo enoto Najdihojca, ki ima svoje prostore v več kot...