-- OGLAŠEVANJE --

120 let dolskih gasilcev, ki se še vedno spominjajo uničujočega požara leta 1990

-- OGLAŠEVANJE --

Po številu članov so srednji, po številu napak majhni, a po srcu največji. Tako sami sebe vidijo člani in članice PGD Dol pri Hrastniku, ki v letošnjem letu obeležuje 120-letnico obstoja in delovanja. Neugodne razmere v povezavi s koronavirusom so jim v njihovem jubilejnem, sicer lanskem letu, preprečile, da bi svoje veselje ob okrogli obletnici slavnostno podelili z vsemi, ki so jim pomembni, za velik dan praznovanja so tako izbralo to soboto, 3. septembra.

Faksimile ustanovnih članov v članski knjigi l. 1901, vir: Zbornik100 let gasilstva na Dolu pri Hrastniku: 1901-2001 (Drago Kozole)

Pisalo se je leto 1901, ko so župan občine Dol Franc Peklar ter njegova somišljenika Alojz Podmenik in učitelj Anton Gnus po letu dni prizadevnega privabljanja ljudi vseh socialnih slojev v gasilske vrste, znotraj občinskega pripravljalnega odbora za ustanovitev lastnega društva, uspešno sledili vzoru Trboveljčanov, ki so že desetletje pred tem poskrbeli za varnost občanov z ustanovitvijo Požarne brambe.

In potem ko se je odvil ustanovni zbor februarja 1901 in so pravila za delovanje društva potrdili pri Štajerski deželni zvezi in pri Okrajnem glavarstvu v Celju, se je v času oblasti Avstro-Ogrske začela pisati zgodba dolskih gasilcev.

Ustanovnih članov je bilo 32, gonilna sila za uresničitev ideje ustanovitve pa so bili učitelji, posestniki in napredni slovensko misleči prebivalci iz vsega območja občine.

Dvokolna brizgalna, vir: Zbornik 100 let gasilstva na Dolu pri Hrastniku: 1901-2001 (Drago Kozole)

Začelo se je postopno pridobivanje osnovnih sredstev za njihovo delo za primere, ko je bilo potrebno priskočiti ljudem na pomoč. V preteklosti praktično drugih posredovanj razen požarov gasilci niti niso imeli, tako je bila tudi nabava pretežno usmerjena v nepogrešljivo opremo, kamor so se v začetnih desetletjih uvrščale predvsem cevi, lestve, (ročna) brizgalna.

Prva avtocisterna, pred dvema letoma v nov gasilski dom

Predsednik PGD Dol pri Hrastniku Urban Romih

»Eno večjih prelomnic v delovanju PGD Dol pri Hrastniku vsekakor predstavlja pridobitev prve avtocisterne v letu 2008. Vozilo, ki je z vgrajenim rezervoarjem za med 2000 in 3000 litri vode omogočilo hitrejše ukrepanje, saj je odtlej požarna voda in gasilska centrifugalna črpalka na enem mestu,« pripoveduje Urban Romih, ki opravlja funkcijo predsednika v društvu in doda, da izjemen napredek predstavlja tudi selitev v novozgrajen gasilski dom pred dvema letoma.

To je bila uresničitev dolgoletnih želja in prizadevanj. »Glede na pogoje dela v novem domu, upamo, da bomo v društvo pripeljali čim več gasilske mladine, saj se zavedamo, da je društvo brez mladine kot drevo brez korenine. Še naprej upamo na podporo lokalne skupnosti, saj se načini gašenja in materiali, katere gasimo nenehno spreminjajo in zato je treba temu primerno posodabljati tudi gasilsko orodje in opremo,« opisuje potrebe v skladu s sodobnostjo časa prvi mož dolskih gasilcev.

PGD Dol pri Hrastniku šteje 93 članov in članic, med katerimi je 33 operativnih.

Na mladih sloni prihodnost tudi PGD Dol pri Hrastniku

Odmeval katastrofalen požar v Steklarni Hrastnik, v povprečju 25-krat letno hitijo na pomoč

Velik požar v Steklarni Hrastnik pomnijo številni, foto: FB strani Hrastnik – Hrastnigg

V spomin se je mnogim gasilcem PGD Dol pri Hrastniku najbolj zapisal tragičen dogodek v Steklarni Hrastnik.

22. avgusta 1990 je malce pred pol drugo uro, preden bi delo nastopili delavci popoldanske izmene, izbruhnil požar. Povsem uničenih je bilo okrog 14 tisoč kvadratnih metrov skladiščnih površin, poškodovanih pa še okrog pet tisoč kvadratnih metrov površin za dodelavo steklenih izdelkov, kar priča o tem, da je nenadzorovano in bliskovito širjenje ognja povzročilo ogromno gmotno škodo.

Pri gašenju je sodelovalo 300 gasilcev, tudi člani PGD Dol pri Hrastniku, ob strokovni pomoči strokovnjakov iz poklicnih gasilskih brigad in delavcev republiške požarne inšpekcije. Tedaj so življenje izgubile tri osebe.

Operativni gasilci PGD Dol pri Hrastniku sicer v statistiki njihovih posredovanj najpogosteje beležijo reševanje v primeru požarov, »v zadnjem času pa je vse več tehničnih intervencij, povezanih tudi z vremenskimi vplivi,« pojasni sogovornik Romih, ki navede, da v povprečju beležijo 25 intervencij letno.

Najstarejši član dolskih gasilskih vrst je Franc Majcen, ki šteje 88 let in je član PGD Dol pri Hrastnik že 75 let.

Dolski gasilci eno s krajem, v katerem delujejo

Sam kraj in gasilska organizacija v njem sta tesno povezana en z drugim, kako visok delež tamkajšnjega prebivalstva je zapisan temu plemenitemu poslanstvu pa pomenljivo sam zase govori podatek, da je v svetu KS Dol pri Hrastniku izmed sedmih članov kar pet takih, ki so gasilci.

Toda priložnosti, ko se snidejo s krajani, jim vseeno ni nikdar manjkalo. »Pri krajanih uživamo ugled in spoštovanje, kar se odraža tudi ob raznosu koledarjev ob koncu leta – za to smo izredno hvaležni in ni dvoma, z našim prizadevnim delom se bomo trudili tudi v bodoče,« povezanosti s krajem, hvaležnosti in vedrega pogleda v prihodnost Romih ne skriva.

Vabljeni na praznovanje v soboto, 3. septembra!

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Ekskluziven vpogled v nove prostore

 

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --