27.7 C
Trbovlje
ponedeljek, 16. maja 2022
ZON.siAktualno11 ur teka za tiste Zasavce in Zasavke, ki se borijo z...

11 ur teka za tiste Zasavce in Zasavke, ki se borijo z rakom

Društvo prijateljev mladine Trbovlje ta petek pripravlja zasavski humanitarni tek, ki se bo odvil enajstič. Tokrat bosta Igor Gošte in Sabina Karaman tekla v prenovljenem Športnem parku Hrastnik, letos bodo zbrana sredstva šla za onkološke bolnike. Akcijo sicer podpirajo tudi zasavske šole in vrtci ter številna društva, kot tudi vsakdo, ki se vabilu odzove s tem, da odteče kakšen krog.

Z 11 urami teka zbrana sredstva Skupini za samopomoč bolnikov z rakom Trbovlje

Medtem, ko so pretekla leta zasavski srčni ljudje, ki so se bodisi udeležili Zasavskega humanitarnega teka bodisi svojo podporo izkazali z nakazilom na transakcijski račun DPM Trbovlje, pomagali že osebam s cerebralno paralizo, osebam z Downovim sindromom, osebe z avtizmom ali pa preprosto družinam (z bolnimi otroki) zasavskega območja, za katere je bila pomoč res odločilnega pomena, bo letos zbrana sredstva prejelo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije – Skupina za samopomoč bolnikov z rakom Trbovlje, ki deluje v vseh zasavskih občinah in tudi v občini Laško.

DPM Trbovlje že zbira donacije preko posebnega računa:

Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Trg svobode 11,1420 Trbovlje

TRR: SI56 6100 0001 9204 698, odprt pri Delavski hranilnici

Namen: ZHT 2022

Sklic: SI00 1-2022

Račun bo odprt vse do konca meseca, torej do 31. maja.

Lavra Izgoršek: “Odzivi so vsa leta dobri, ljudje se poistovetijo s stisko in pomagajo.”

Da se na ta način, skozi tekaško druženje, zbira denar v humanitarne namene, sta idejo dala in ji tudi vdihnila pogonsko energijo, ki glede na tradicijo 11. izvedbe kot kaže nikakor ne pojenja, dva posameznika: Igor Gošte in Mitja Duh. “Igor in Mitja sta projekt zastavila že v sami osnovi kot pomoč posameznikom, družinam, komu pomagati pa s predlogi namignejo tudi občani,” opisuje Lavra Izgoršek, sekretarka na DPM Trbovlje, ki poudarja hvaležnost številnih, ki delajo v projekti s humanitarno noto, da “so odzivi vsa leta dobri in da se ljudje v veliki meri poistovetijo s stisko sočloveka, zlasti iz domačega okolja, ter radi pomagajo po svojih močeh.”

Častna pokroviteljica dogodka je Tadeja Brankovič, nekdanja odlična biatlonka, tudi onkološka bolnica.

Prideš, nameniš (vsaj) 5 evrov in odtečeš svoj častni krog, dva, tri….

Sodelovanje v akciji je zastavljeno tako, da udeleženci pri vhodu v posebno, za to namenjeno zbiralno posodo, vstavijo svoj prispevek, ki je po željah in priporočilih vsaj pet evrov (vse, kar je več, pa je seveda še toliko bolj razveseljujoče in spodbudno), nato pa na prenovljeni podlagi Športnega parka na Logu odtečejo, nekateri se tudi sprehodijo ter na ta način pomagajo storiti spodbudne korake v smeri pomoči soljudem domačega območja. Tek bo prvič potekal v hrastniški občini, vsi dozdajšnji so bili namreč organizirani in izvedeni v Trbovljah.

Začelo se je z izzivom ob abrahamu Igorja Gošteta ….

Še preden je bil izveden prvi uradni zasavski humanitarni tek, je Mitja Duh na trboveljskem Rudarju odtekel 100 kilometrov v humanitarni namen. “To je bil pravzaprav nulti tek,” pojasni Igor Gošte in nadaljuje: “No, in ko sem se bližal abrahamu (letos septembra bo od tega minilo osem let), je padla ideja, da izvedemo prvi zasavski humanitarni tek in meni je bila že misel na odtečenih lastnih 50 kilometrov nepredstavljiva.” Ravno na Igorjev rojstni dan bi moral leta 2014 potekati torej prvi tek, pa se je poškodoval in podvig se je zamaknil v april naslednje leto. “V vseh mukah sem zdržal,” smeje pove Gošte, ki je ničkoliko tekov opravil v družbi Duha, ki pa je imel za seboj že številne dolge tekaške razdalje.

Počasi se je pridružila še Sabina Karaman in sogovornik Igor je od svojih sprva nepredstavljivih 50 kilometrov vse bolj osvajal razdalje tudi proti stotici ali celo čez. “Mitja je lani zaključil, je dejal, da je prekinitev po sodelovanju na vseh desetih tekih lepo slovo, to leto bova tako premagovala kilometre midva s Sabino,” je dodal ob tem, ko je na DPM Trbovlje ravno prinesel že preko tri tisoč evrov zbranih sredstev. Teh se ponavadi v okviru posameznega projekta zbere okoli pet tisoč evrov. “Vse, kar je več, je samo toliko boljše,” še pristavi.

SORODNI ČLANKI:

Igor in Sabina proti cerebralni paralizi

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tekom vikenda vlomili v 8 vrtnih lop in ukradli žago, kosilnice, agregat

Le dobrih 12 ur je minilo - od 20. ure zvečer preteklo soboto in do naslednjega dne, nedelje, do 9. zjutraj, pa so hrastniški...
X