10.7 C
Trbovlje
četrtek, 5. oktobra 2023
ZON.siAktualnoŽupana boste lahko odpoklicali

Župana boste lahko odpoklicali

Župane bo mogoče odpoklicati iz položaja, je odločil državni zbor.

Novela zakona določa, da bodo občani lahko odpoklicali župana enkrat med mandatom, in sicer po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata ali najpozneje 12 mesecev pred potekom mandata.

Koliko podpisov morajo zbrati občani

Število podpisov, ki jih morajo zbrati občani, je odvisno od števila prebivalcev občine. V občini z do 5.000 prebivalci se jih mora za to odločiti vsaj 30 %, v občini z več kot 100.000 prebivalci pa 10 % občanov.

Župana se odpokliče, če se glasovanja o njegovem odpoklicu udeleži več kot 90 % števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih županskih volitvah, in če za odpoklic glasuje večina volilcev, ki je glasovala. Prihodnji teden bo o novosti odločal še državni svet.

In kaj pravijo zasavski župani?

Miran Jerič

“Zdi se mi pošteno, da tisti, ki predlagajo in sprejemajo takšne odločitve to uredijo dosledno, za vse voljene funkcije in ne le za župane,” meni hrastniški župan Miran Jerič.

Trboveljska županja Jasna Gabrič pravi, da podpira spremembe glede odpoklica župana, a se ji zdijo pripravljene na hitro.

Jasna Gabrič

Poraja se še kup vprašanj, na katera poslanci niso odgovorili. Zakaj odpoklic samo župana in ne tudi občinskih svetnikov? Zakaj so na odborih podprli samoodpoklic župana, odpoklica poslancev in ostalih funkcionarjev pa se niso lotili in so te predloge pometli pod mizo? Zakaj niso državljanom ponudili možnosti, da bi se na referendumu lahko odločili in ljudje sami zahtevali predčasnih volitev?

Gabričeva predvideva, da so vodilni stranki SMC trn v peti samo župani, ker sami nimajo niti enega župana. “Janiju Möderndorferju so se uresničile njegove mokre sanje, ki jih je sanjal zadnja leta po razhodu z županom Ljubljane. Talci tega pa smo sedaj župani vseh 212 občin,” meni Gabričeva.

Matjaž Švagan

Zagorski župan Matjaž Švagan poudarja, da ga osebno ne moti možnost odpoklica županov. “Prepričan pa sem, da bomo prihodnji teden v državnem svetu, katerega član sem, izglasovali veto, saj mora zakon celovito reševati probleme in veljati za vse, tudi za neposredno voljene poslance. Gre za osebni boj posameznikov in posameznih strank proti določenim županom – moti jih njihovo dolgoletno uspešno delo.”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Štiri stanovanja, najcenejše 9000 evrov, najdražje 25 tisočakov

Kar štiri stanovanja v isti stavbi so naprodaj. Občina Hrastnik bo v zasebne roke prodala nepremičnine na naslova Cesta 1. maja 44 v Hrastniku.  Stanovanje...