29.4 C
Trbovlje
torek, 22. junija 2021
ZON.siAktualnoZunanja prenova še letos, nato preobrazba Mlakarjeve hiše v hostel

Zunanja prenova še letos, nato preobrazba Mlakarjeve hiše v hostel

Precej dotrajana hiša, zadnja v koloniji rudarskih hiš, ki je še ostala. Zato pa toliko bolj pomembna, so prepričana na hrastniški občini, kjer so se prijavili na razpis kulturnega ministrstva, ki bo priskočila na pomoč. 

Mlakarjevo stanovanje je bilo pred 15 leti razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena, leta 2017 so na Občini Hrastnik (prispevek spodaj) obljubili temeljito prenovo – štiri leta kasneje iz objekta raste plevel in znova je govora o prenovi. 

Na razpisu za sanacijo ogroženih in pomembnih kulturnih spomenikov, na katerega se je prijavilo več kot 300 prijaviteljev, je februarja letos Občina Hrastnik kandidirala s projektom Obnova Mlakarjevega stanovanja. Projekt zunanje prenove Mlakarjevega stanovanja (stavbe), je ocenjen na dobrih 46 tisoč evrov, skorajda polovico bo sofinancirala država. Prenova bo zaključena še letos.

»Ker so porušene vse hiše hrastniške kolonije, razen te, je objekt potrebno varovati tako, da se bo njegova avtentičnost v največji možni meri ohranila, saj so rudarske kolonije ključni sestavni del urbane rudarske krajine, zato je potrebno ohranjati njihovo pričevalnost,« so prepričani na občini, kjer so vse bližje prenovi in ohranitvi rudarske hiše.

Kot nam zaupa župan Marko Funkl je objekt trenutno v izjemno slabem stanju, zato je revitalizacija nujna. Objekt je neuporaben, če se ne bo obnovil, pa bo slej kot prej propadel.

Planirana obnova bo vključevala zunanjo prenovo objekta, saj sta dotrajani fasada in zunanje stavbno pohištvo, nujno je potrebno zavarovati zunanje okno podstrešja in vrata v sanitarije, saj iz odprtin raste rastlinje. Notranjost je z izjemo ene enote – Mlakarjevega stanovanja – opuščena, notranje stavbno pohištvo, ometi in tlaki so prav tako potrebni obnove.

Vsa dela bodo opravljena ob upoštevanju kulturnovarstvenih pogojev Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bo nad obnovo tudi izvajal strokovni nadzor, zagotovijo na občini.

Po zaključenem projektu zunanje prenove, sledi druga faza. V hiši bi lahko imeli hostel, nam predstavi načrte Funkl, saj Hrastnik nima primernih kapacitet za prenočitev, razen v planinskih kočah. Za hostel obstajata dve verziji, imeli naj bi med 14 in 16 postelj. Hostel naj bi baziral na tematskem ambientu tesno povezan z lokalno rudarsko dediščino. Na ta način pa bi zagotovili tudi boljšo in varnejšo prihodnost Mlakarjevi hiši, a odvisno bo od uspešnosti prijav na razpise.

FOTO: Razglašeno za kulturni spomenik, danes prerašča plevel

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Do novega patronažnega vozila z dražbo dresov zasavskih športnikov

Pri nakupu patronažnega vozila, ki ga Zdravstveni dom Zagorje nujno potrebuje, so se odločili za pomoč preko zbiranja denarja z licitacijo dresov vrhunskih zasavskih...