9.9 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. marca 2023
ZON.siAktualnoŽivite ob železniški progi? Morda vam bodo zamenjali okna!

Živite ob železniški progi? Morda vam bodo zamenjali okna!

Direkcija RS za infrastrukturo (Drsi) v objektih ob železniški progi v občini Litija od Save in Ponovič dalje preverja, kakšno zaščito pred hrupom imajo stanovalci. Če bo treba, jim bodo financirali menjavo oken, balkonskih vrat ali pa samo steklene elemente in tesnila. 

Drsi bo sicer protihrupne ukrepe ob glavni železniški progi sprejela v občinah Krško, Sevnica in Litija, in sicer na podlagi študije hrupa s predlogom protihrupnih ukrepov, ki so jo izvedli pred dvema letoma. V litijski občini bodo pregledali protihrupno zaščito 166 stavb, če jim bodo seveda vsi stanovalci oziroma lastniki objektov to dovolili. Začeli so na Savi in v Ponovičah, šli pa bodo ob progi vse do Kresnic in Jevnice. 

Kot so pojasnili na Drsi, na terenu že preverjajo stanje, vseh 166 stavb pa bi lahko pregledali do sredine novembra. “Stanovalci bodo oziroma so že po pošti prejeli pisno obvestilo s strani izvajalca z vsemi potrebnimi informacijami glede termina izvedbe popisa,” pojasnjujejo na Drsi. 

Odvisno od kakovosti stavbnega pohištva bodo financirali novega

V objektih, kjer je bila na fasadah zaznana prekoračitev mejne vrednosti ravni hrupa zaradi vplivov železniškega prometa, se tudi preverja, kateri varovani (bivalni) prostori so upravičeni do protihrupne zaščite. V okviru protihrupne zaščite je tako možna zamenjava kompletnih elementov stavbnega pohištva, kot so okna in balkonska vrata, ali pa samo zamenjava steklenih elementov in tesnil, so še pojasnili v direkciji. 

Vse investicijske stroške zamenjave stavbnega pohištva bo v celoti iz proračuna Republike Slovenija financiral Drsi, razpis za izbiro izvajalca zamenjave stavbnega pohištva pa bodo objavili predvidoma v začetku prihodnjega leta.

SORODNI ČLANKI:

Po prvem letu v zasavski regiji: To je en velik PLUS za Litijo

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POZOR: Zaradi nočnih padavin na celotnem območju vodovoda Trbovlje prekuhavanje vode

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi okvare na vodovodu danes, 27. marca 2023, občasno prekinjena dobava pitne vode na območjih Prapreče-del in Potoška vas. Zaradi...
X