4.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoZGODBA: Prijatelji so združili vse, kar je bilo Maksu najbolj ljubo

ZGODBA: Prijatelji so združili vse, kar je bilo Maksu najbolj ljubo

Dobro leto je, odkar je Litija izgubila Maksa Koviča. Ne le družina in prijatelji, sodelavci, znanci – celo mesto se je moralo posloviti od mladega človeka, ki je bil aktiven na številnih področjih. Zdaj so v njegov spomin pripravili dobrodelni Maksimal festival, v okviru katerega zbirajo sredstva za Gorsko reševalno službo Mojstrana, ki bo uredila spominsko Maksovo pot na Rašico. 

“Poštar, karatejist, igralec, buksl, bobnar, rafter, košarkaš, barman, zabavljač, kajakaš, klovn, genijalec, plezalec, brat, sin, prijatelj, človek, Maks.” S temi besedami prijatelji opišejo Maksa Koviča, ki je sredi avgusta lani, le nekaj dni po 31. rojstnem dnevu, v nesreči pri plezanju izgubil življenje v severni steni Triglava. 

Prav njegova strast do plezanja po najzahtevnejših stenah doma in v tujini ter njegov pomemben prispevek k pestremu družbenemu življenju mesta zdaj z Litijani živi na Maksimal festivalu, na katerem njegovi prijatelji združujejo vse, kar je bilo Maksu tako ljubo – plezanje, raftanje po Savi z rafting klubom Vidra, košarko, igranje v gledališki skupini Tombas in glasbo – v zasedbi Bingledon in še posebej tisto, ki jo ustvarja glasbena zasedba Elvis Jackson.

S poslanim sporočilom MAKS5 na 1919 lahko prispevate 5€ v dobrodelne namene. Zbrani denar bodo namenili GRS Mojstrana in za ureditev spominske Maksove poti na vrh Rašice. Zbiranje sredstev organizira območno združenje Rdeči križ Litija.

 

Na Maksa so se tako prijatelji prejšnjo soboto že spomnili ob predvajanju filma Zgodbe Save, ob podpori litijskega mladinskega centra in drugih lokalnih organizacij pa so pripravili tudi dan varnega gorništva. Postavili so mobilno plezalno stezno, na kateri so se preizkusili stari in mladi, za njihovo varnost so skrbeli člani društva Prosti čas, ob tem pa so se Litijanom predstavili še člani Alpinističnega odseka Rašica, katerega član je bil Maks. 

Prijatelji so v Maksov spomin pripravili tudi spominsko majico.

“Maks je bil nepogrešljiv član številnih lokalnih društev, poleg tega pa je sodeloval tudi pri organizaciji koncertov,” pove njegov prijatelj Domen Malis in poudari, da bo prav zato tudi jutrišnji košarkarski turnir, ki bo potekal od 9. ure dalje na igrišču OŠ Gradec, in večerni koncert pred Mladinskim centrom Litija osrednji dogodek Maksimala. Igrali bodo LSBTNM (Ljubila se bova tudi na minimalcu), Bingledon in Elvis Jackson. “Poslušal jih je na mnogih koncertih v živo, med učenjem, treningi, del skupine pa ga je pospremil tudi na njegovem slovesu. ‘This time’ je bila njegova najljubša,” še o njegovi ljubezni do Elvis Jackson dodajajo prijatelji, ki Maksu še danes kličejo v pozdrav njegov značilni “El spartanos!”.

Vsi dogodki v okviru Maksimal festivala so brezplačni.

SORODNI ČLANKI:

Reciklaža in ponovna uporaba nista vse – pridite v Litijo in pokazali vam bodo, kako lahko živite BOLJ trajnostno!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...