16.2 C
Trbovlje
sreda, 4. avgusta 2021
ZON.siAktualnoŽelite imeti besedo, ko bodo ocenili, koliko je vredna vaša nepremičnina?

Želite imeti besedo, ko bodo ocenili, koliko je vredna vaša nepremičnina?

Nepremičnine se bodo znova vrednotile. Modeli, na kakšen način, pa se trenutno ustvarjajo in pri »friziranju« le teh, lahko sodelujete tudi vi. In kaj, če se ne boste strinjali z ocenjeno vrednostjo vaše hiše, stanovanja ali garaže?

Geodetska uprava mora pripraviti javne razgrnitve modelov vrednotenja nepremičnin v sodelovanju z občinami in tako bo tudi v Zasavju, kjer se bodo 1. oktobra pričele javne razgrnitve v Trbovljah, Hrastniku in Zagorju. Trajale bodo vsaj 30 dni.

–>> Od jutri dalje boste več o modelih in vrednosti vaše nepremičnine lahko preverili na spletni strani: www.mnv.e-prostor.gov.si.

Lastnik bo pripisani vrednosti lahko ugovarjal in dokazoval posebne okoliščine

Pri oblikovanju modelov vrednotenja bodo lahko po novem v javni razgrnitvi sodelovale občine in lastniki nepremičnin, ki bodo lahko tudi ugovarjali posamezni posplošeni vrednosti njihove nepremičnine, in sicer prek uveljavljanja posebnih okoliščin, ki se v modelih ne upoštevajo. Lastniki bodo lahko tako ugovarjali pripisani posplošeni vrednosti nepremičnine, in sicer z dokazovanjem posebnih okoliščin, ki jih siceršnje vrednotenje ne bo zajelo, tako da se bo lahko vrednost njihove nepremičnine zvišala ali znižala.

Vrednotenje podlaga za obdavčitev

Novi zakon opredeljuje sistem vrednotenja, tako da bo vrednosti mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. Zakon je merila določil v tolikšnem obsegu, da bo zadoščeno zahtevam ustave, hkrati pa bo ta določitev dovolj prožna, da bo pri vrednotenju mogoče slediti spremembam na nepremičninskem trgu.

Najbližja zasavska javna predstavitev model vrednotenja bo v četrtek, 17. oktobra od 10. do 13. ure v prostorih občine Litije. Predstavitev bo tudi dan kasneje v Ljubljani: v petek, 18. 10. 2019, od 10.00 do 13.00 ure, v prostorih Ministrstva za kulturo, Maistrova 10, Ljubljana.

Javne razgrnitve v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku

Sicer pa boste javno razgrnitev, ki jo je pripravila Geodetska uprava RS, lahko spremljali cel oktober v prostorih Oddelka za okolje, prostor in gospodarske javne službe, v drugem nadstropju Občine Trbovlje, v času uradnih ur. Prav tako v času uradnih ur bo za javno predstavitev modela vrednotenja nepremičnin v Hrastniku rezervirana sejna soba Občine Hrastnik. V Zagorju pa bo od jutri do konca oktobra na ogled javna razgrnitev v mansardi občinske upravne zgradbe.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Sekretar v Trbovljah: Smo že globoko v 4. valu!

181 novih covid primerov je bilo včeraj v Sloveniji, kar je enkrat več kot teden prej, je sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar...