-- OGLAŠEVANJE --

Zasvojenost: “Moj otrok pa že ne!!!”

-- OGLAŠEVANJE --

“Moj otrok pa že ne!!!” ste morda prepričani tudi vi. Večina odvisnike od drog in njihove starše obsoja, ne ve, da se to lahko zgodi komurkoli, tudi njihovemu otroku. Ljudje se zato skrivajo, ne izpostavljajo, sploh v majhnih krajih, kot so Trbovlje, kot je Zasavje. Eden redkih, ki o zasvojenosti odkrito govori je Mitja Duh, tudi sam nekdanji odvisnik, ki že nekaj časa vodi skupino za odvisnike na Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti v Trbovljah in skupino za starše odvisnikov.

V Trbovljah vodite tudi skupino za starše odvisnikov.

Mitja Duh

Namen skupin za samopomoč je, da se uporabniki seznanijo s problematiko, se odprejo, skupaj poiščejo rešitve in si stojijo ob strani. Pri nas so odvisniki stigmatizirani in staršem se ni v interesu izpostavljati. Sam sem naletel na primere, ko so zaradi sramu in tipičnega slovenskega ‘Kaj bo pa sosed rekel’ raje molčali o sinovi zasvojenosti in niso iskali rešitev, saj so menili, da bi jih družba preveč obsojala. Zaenkrat se skupine, ki jo vodiva skupaj z Janezom, staršem odvisnika, in ki poteka vsak prvi in tretji torek v mesecu, udeležuje le nekaj staršev, se pa trudimo, da bo vedno več ljudi upalo spregovoriti o tem. Velja dogovor, da vse, kar se pove, ostane v skupini.

V Zasavju je ‘tabletomanija’ velik problem.

Skupina za samopomoč staršem odvisnikov – kontakt: 

Mitja Duh 040 678 799 in Janez Hameršak 041 545 794

Kaj svetovati staršu, ki ugotovi, da je njegov otrok zasvojen?

Univerzalnega recepta ni. Svetoval bi mu, naj se obrne na pristojno organizacijo, kot so Centri za zdravljenje, društvo UP, projekt Človek, kjer bo s strokovnjaki poiskal najboljšo rešitev za otroka. Nikakor pa naj ne ukrepa sam, saj je zasvojenost z drogami bolj kompleksen primer, kot si ga laik lahko predstavlja. Odvisnik ima spremenjeno biokemično ravnovesje v možganih in rabi strokovno pomoč.

Odvisnost se lahko zgodi vsakomur?

Prizadene lahko vsakogar, ne glede na leta, na izobrazbo ali materialno stanje.  Zasvojenost se zgodi, ko se začne človek preveč posvečati eni stvari in pri tem zanemarjati druge. Obstaja veliko vrst odvisnosti. Odvisnost od alkohola je zgodovinsko in kulturno pogojena, če nisi pil, nisi bil pravi moški. Sicer traja dlje časa, da zasvoji kot nekatere druge droge, a je po svoje še huje, saj je dostopen na vsakem koraku.

Foto: osebni arhiv Mitja Duh

Katerih drog je po vaši oceni največ v Zasavju?

Na prvem mestu sta dovoljeni drogi, alkohol in tobak, sledijo konoplja, različne tablete in poživila. Včasih sta bila na prvem mestu kokain in heroin, danes pa imajo ljudje manj denarja, zato posegajo po tabletah. V Zasavju je ‘tabletomanija’ velik problem. Mnogi na recept dobivajo močna uspavala in pomirjevala, ki jih preprodajajo. Gre za nizko-cenovno drogo, ki povzroča enako ali celo hujšo zasvojenost, kot s heroinom.

Koliko odvisnikov je v Zasavju? 

O številkah ne morem govoriti, zagotovo gre za veliko ljudi, različne starosti, izobrazbe, materialnega statusa. Na drogah niso le mladi in socialno ogroženi, med odvisniki so tudi odvetniki, zdravniki, …

Tak človek je pogosto postavljen pred dilemo – ali se ozdravim ali pa bom umrl.

Se lahko vsakdo reši odvisnosti?

Dolgo sem živel v lažnem prepričanju, da če je uspelo meni, lahko uspe vsakomur.  A statistično gledano se zasvojenosti od drog doživljenjsko reši le 10 % ljudi. Rešitev ponavadi odvisnik poišče takrat, ko je že precej na dnu in ko ga že vsi zapustijo. Najboljši učitelj je ‘krutost’ življenja, ki takšnega človeka marsikdaj zresni in prisili k ozdravitvi. Tak človek je pogosto postavljen pred dilemo – ali se ozdravim ali pa bom umrl. Na srečo jih nekaj zbere moč v sebi in gre v večletni boj s tem demonom, le redkim uspe.

Metadon: da ali ne?

Vprašanje, na katerega ni lahko odgovoriti. Poznam ljudi, ki so se s pomočjo nadomestkov uravnovesili in zaživeli ‘normalno’ življenje. Tudi v Zasavju nekateri na metadonu normalno funkcionirajo že več let. S tega stališča so nadomestki vsekakor dobrodošli, po drugi strani pa prihaja tudi do precej zlorab in preprodajanj. Sam sem vsekakor mnenja, da metadon DA, vendar za določen čas in pod točno določenimi pogoji.

Osebno odvisnikov ne obsojam, ljudje smo šibka bitja, in ko pridejo težki trenutki, si mnogi poskušajo olajšati borbo z različnimi substancami.

Eno zasvojenost zamenjati z drugo, bolj zdravo?

Mitja Duh je pisatelj, avtor knjige Tek za življenjem, predsednik ŠHD Človek, vaditelj športne rekreacije, prehranski svetovalec, laični terapevt, motivacijski mentor.

Tudi to ni v redu, a po svoje je vseeno boljša ‘zdrava’ zasvojenost, na primer s tekom. V življenju je potrebno najti ravnovesje v več pomembnih stvareh (šport, družina, odnosi, delo, duhovnost, umska kreativnost). A nihče ni popoln, to ni v človeški naravi. Skozi vso zgodovino so ljudje uporabljali psihoaktivne substance. Civilizirano bi bilo, da se to sprejme. A v današnjih časih je družba manj humana, ljudje nimajo posluha za ranljive skupine, so bolj kruti. Namesto preganjanja in obsojanja je pomembnejše osveščanje o varni uporabi. Nekdanji odvisnik si je povzročil veliko škode, je možgansko in telesno hendikepiran, ima uničene centre za naravno doživljanje sreče in potrebuje nekaj let, da jih obnovi. Osebno odvisnikov ne obsojam, ljudje smo šibka bitja, in ko pridejo težki trenutki, si mnogi poskušajo olajšati borbo z različnimi substancami.

Foto: ŠHD Človek

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --