-- OGLAŠEVANJE --

Zasavskim kulturnikom podeljena zaslužena priznanja ob kulturnem prazniku

-- OGLAŠEVANJE --

Tudi Zasavje se je ob dnevu kulture poklonilo uspešnim kulturnim delavcem.

Zveza kulturnih društev Hrastnik vsako leto podeljuje priznanje 8. februar kot najvišje priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture. Letos so zaslužnim kulturnikom podelili pet priznanj.

Simona Jeraj je priznanje prejela za dolgoletno aktivno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Poje in igra in nič ji ni težko. “Kultura je glasba, kulinarika, celo šport, medsebojno spoštovanje, vse kar počnemo, če počnemo na pravi način. Narod z bogato kulturo je resnično bogat,” je prepričana Jerajeva.

Vesna Lesjak je dobitnica priznanja za uspešno udejstvovanje na glasbenem področju.

Glasba mi veliko pomeni, je povedala. “Z njo se ukvarjam že od majhnih nog. Tudi balerina sem bila, in igrala flavto. Pri nas v Rudarski godbi, kjer zdaj igram saksofon, pa tudi drugod, bi bili veseli mladih obrazov, zato vabim mlade glasbenike, da se nam pridružijo, da spoznajo pravo vrednost glasbe in na najlepši način popestrijo svoje življenje.”

Ana Selič si je priznanje zaslužila za aktivno in predano delo v Prosvetnem društvu Čeče.

Ana, ki z veseljem nastopa in peče funšterc v Funšterc timu pravi: “Zelo rada kuham po domače. Doma sem na kmetiji in na njej delam z velikim veseljem. V resnici nisem tako zgovorna, kot mislijo. Kar se tiče mojih nastopov, pa me, če je treba, zamenja sestra. Skupaj z ostalimi člani društva sem zelo vesela priznanja.”

Špela Ulaga, druga z leve s sodelavkami.

Špela Ulaga je prejela priznanje za uspešno in predano delo na področju lutkarstva.“V novi predstavi Knapi in glažarji, ki je imela premiero 19. decembra, razkrivamo življenje Hrastničanov pred kakšnimi 100 leti. Zgodba predstavlja pristno lokalno govorico, kulinariko in zanimive odnose. To je bil prvi del predstave, pripravili bomo še drugega, ki bo skupaj s prvim prikazan na Rdečih revirjih. Sicer pa vedno pravim »Bled ima jezero, Idrija ima čipke, Hrastnik pa knapovske marionete«, nam je zaupala.

V Hrastniku so priznanje podelili tudi Bojanu Šibili za aktivno in uspešno delo na fotografskem področju. Za naš portal je povedal: “Že dolgo se ukvarjam s fotografijo, ki mi je nekoč prišla prav tudi v službi. Priznanja sem se razveselil in bo to velika spodbuda za naprej. Z veseljem svetujem in pomagam, še posebno tistim, ki imajo veselje za to področje ustvarjanja. V družini imam tudi naslednico, ki ji fotografiranje gre kar dobro od rok.”

V Zagorju so podeljene plakete in priznanje dr. Slavko Grum. Slovesna akademija je bila hkrati posvečena tudi dobitnikom najvišjih slovenskih odličij v preteklem obdobju: Romanu Rozini, Matevžu Luzarju, Vladi Poredošu in Nikolaju Beeru, v prvi vrsti pa seveda letošnjim dobitnikom plaket in priznanj. Matic Kuder je prejel plaketo za vrhunskost in izjemne dosežke na področju klasične glasbe. Milena in Dejan Holc za več kot tridesetletno uspešno delo na področju glasbe, predvsem pri vzgoji otrok. Matevž Luzar je leta 2014 že prejel priznanje dr. Slavka Gruma, tokrat pa je za dosežke na filmskem področju in promocijo Zagorja prejel plaketo dr. Slavka Gruma.

Priznanje dr. Slavka Gruma je za uspešno prvo desetletje delovanja prejel Mešani pevski zbor Izpod Svete gore.

V sosednjih Trbovljah je bila podeljena nagrada Tončke Čeč za izjemne posamezne kulturne in umetniške dosežke v občini in zunaj nje, ki prispevajo uveljavljanju in ugledu občine. Prejemnik nagrade Tončke Čeč za leto 2023 je David Lindič, ki je v svojem skoraj 30-letnem delovanju v Mladinskem gledališču Svoboda, pustil velik pečat.

Zagorski nagrajenci, foto Robi Verdajs.

Milena in Dean Holc
Matic Kuder
Matevž Luzar
MPZ Izpod Svete gore
Nagrajenci

 

Trboveljski nagrajenec, foto Matjaž Kirn.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --