-- OGLAŠEVANJE --

Zasavski zbor “Izpod Svete gore”, ki sodeluje tudi z glasbeno nadarjenimi avtisti

-- OGLAŠEVANJE --

Mešani pevski zbor Izpod Svete gore je ustanovljen marca 2013, njihovi ubrani glasovi, pa so združeno prepevali že veliko prej. Približno leto kasneje se je zbor vključil v Kulturno društvo Mlinše, kjer jih je z veseljem sprejel Tine Kralj, takratni predsednik društva. Pravijo, da so ponosni na to, da izhajajo iz vasi, ki so s te in one strani izpod Svete gore. Zborovodja je ves čas Peter Razpotnik, ki je tudi eden od štirih organistov v zboru in skrbi, da ubrani zborovski glasovi zvenijo točno tako kot je treba.

Peter Razpotnik
Peter Razpotnik

»V zboru trenutno prepeva 12 pevcev, največ nas je pred leti bilo sedemnajst,« pripoveduje zborovodja Peter. »Število se je nekako ustalilo in repertoar prilagajamo temu in pa dejstvu, da je več ženskih glasov kot moških

 

V zboru pojejo pevci vseh starosti. Najmlajši je trenutno Aljaž Tigeli, ki bo kmalu napolnil deset let in je učenec OŠ dr. Slavko Grum v Zagorju. Do sedaj le sodeluje skupaj z mamico na pevskih vajah. Tudi 21-letni Tim Razpotnik je učenec iste šole kot Aljaž. O njegovi glasbeni nadarjenosti so se že prepričali mnogi obiskovalci koncertov zbora, na katerih s svojimi točkami za klavirjem nastopa tudi Tim. Tudi nam je na sobotni vaji zaigral. Tako Aljaž, ki ga tokrat nismo videli, kot Tim sta avtista in sta bolj redkobesedna. Raje se izražata s pomočjo petja ali igranja na klavirju. Smo pa izvedeli, da se Tim, ki že dolgo nastopa, neizmerno veseli koncerta in da mu aplavz veliko pomeni.

Zborovodja Peter Razpotnik, ki je tudi Timov oče, ne vidi nobenih razlik ali težav pri delu s Timom in Aljažem. »Avtisti imajo zelo izražen občutek za glasbo in ritem, tudi ples. V šoli že zelo kmalu začnejo z različnimi nastopi, tako da imajo določene izkušnje, ko pridejo k nam ali kam drugam. Tudi treme ne opažam.«

“Prijatelj, zapoj z menoj!” Tako vas vabijo na svoj jubilejni koncert člani MePZ Izpod Svete gore – izkupiček gre OŠ Slavka Gruma Zagorje

Ob desetletnici v soboto, 14. 10. ob 19.00, zbor pripravlja koncert v KC Delavski dom Zagorje. Z zborom bodo nastopili tudi gostje: Vlado Poredoš, Rudarski pevski zbor Loški glas, POŠ Mlinše, MePZ sv. Lovrenc Kolovrat, MePZ Ladko Korošec, Vokalna skupina Iris, Zagorski oktet, MePZ Lipa Trojane in Glasbena šola Zagorje.

 

S pomočjo sponzorjev in predvsem Občine Zagorje jim je uspelo pokriti vse stroške organizacije in najema dvorane. Odločili so se, da vstopnine ne bo, pač pa bodo prostovoljni prispevki, ki bodo namenjeni šolskemu skladu OŠ dr. Slavko Grum s  katero bodo verjetno tudi vnaprej sodelovali. Torej ima koncert tudi dobrodelno noto.

Franjo JuvanPredsednik zbora je že vsa leta Franjo Juvan, ki se tako spominja začetkov: “Nekoč smo prepevali v cerkvi na Sveti gori. Ni bilo malo – 23 let. Ko se je to obdobje končalo, smo nadaljevali kot posvetni zbor Izpod Svete gore.” Člani se radi družijo in svoja druženja izkoristijo, da pripravijo tudi sceno za koncert, karte, vabila … “V zboru že nekaj časa delujemo z drugačnimi, na kar smo zelo ponosni. Vsi pa smo zelo povezani, še posebej nas povezujejo dolgoletne izkušnje in ljubezen do petja,” na koncu še doda predsednik zagorskega zborčka.

Tudi po 15 nastopov na leto

Priprave na koncert.

Nastopajo na različnih proslavah in prireditvah, redno pojejo v združenem zasavskem pevskem zboru, se udeležujejo območnih pevskih revij, kjer se jim je uspelo uvrstiti tudi na regionalno tekmovanje. Povezani so z različnimi pevskimi zbori in društvi ter sodelujejo na različnih humanitarnih prireditvah. Pojejo vse – narodne, cerkvene, partizanske pesmi in popevke saj so zelo prilagodljivi. Dobro sodelujejo tudi z ostalimi sekcijami KD Mlinše in se lahko pohvalijo z uspešnimi samostojnimi koncerti. Letos pa so ob kulturnem prazniku dobili priznanje dr. Slavka Gruma za uspešno prvo desetletje delovanja.

Ker radi raziskujejo, se zbor vsako leto odpravi na strokovno ekskurzijo v različne kraje Slovenije, kjer se tudi predstavijo s koncertom. Seveda potem naštudirajo tudi pesmi krajev, ki so jih obiskali in pripravijo o tem zgodbo. Recimo s Primorske jim je, kot pravijo uspelo zelo lepo predstaviti Lepo Vido.

Ko pojejo, pojejo s srcem. Dobesedno.

FOTOGALERIJA: Bliža se koncert, vaditi je treba!

Številni uspehi na tekmovanjih že v prvih 5 letih, čeprav je zasedbo zdesetkala korona

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --