-- OGLAŠEVANJE --

Številni uspehi na tekmovanjih že v prvih 5 letih, čeprav je zasedbo zdesetkala korona

-- OGLAŠEVANJE --

Pred petimi leti se je v Trbovljah rodil nov Mešani pevski zbor Prosavus. Od leta 2017 naprej zasavski pevski zbor žanje številne uspehe. Ob prazničnem jubileju delovanja in ustvarjanja so pripravili koncert, na katerem bodo odmevali številni zasavski glasovi. 

Na “sprejemnih” kar 50 petja željnih

Zgodba pevskega zbora Prosavus se je začela z idejo o oblikovanju večjega pevskega sestava v Zasavju, ki bi izvajal zahtevnejšo zborovsko literaturo in se uvrščal na pomembnejša pevska tekmovanja. Marca 2017 je med sedanjim predsednikom zbora Gregorjem Špajzerjem in dirigentom Aljažem Bastičem stekla beseda o ustanovitvi. Takrat sta sklenila, da je napočil pravi čas za uresničitev ideje. K projektu sta povabila še Evo Amon, Damijana Arnška in Simona Prašnikarja. Dva meseca kasneje so sledile avdicije. Interes je bil velik, saj se je na “sprejemnih izpitih” zvrstilo kar 50 pevk in pevcev, 40 izmed njih pa je bilo na koncu sprejetih v zbor. Konec poletja so imeli prvo vajo, ta pa je vsem zbranim dala zagon pri nadaljnjem ustvarjanju.

Za uspehe niso dolgo čakali. V prvem letu delovanja so iz različnih tekmovanj po Sloveniji domov prinesli več priznanj. Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2017 so prejeli Posebno priznanje za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja. Temu so sledila priznanja za obetaven mešani zbor, za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi in zlato priznanje na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb.

Uspešni tudi na mednarodnem prizorišču

Na tekmovanju pod imenom Zlata lipa Tuhelja (Zlatna lipa Tuhlja), ki poteka na Hrvaškem so leta 2019 osvojili prvo mesto med vsemi sodelujočimi zbori in prejeli zlato plaketo in se hkrati uvrstili v Grand prix tekmovanja.

Ob ustanovitvi smo imeli seveda ideje, želje, kako naj bi zbor napredoval, a vendar tako hitre rasti nismo pričakovali. Nikakor si nismo predstavljali, da bomo že po pol leta delovanja nastopili na Naši pesmi v Mariboru. Tako kmalu po ustanovitvi je tam nastopilo zelo malo zborov. Tudi drugih uspehov, ki smo jih dosegali na regijskem tekmovanju, mednarodnem tekmovanju v Tuhlju,… smo bili izredno veseli, so nas pa kar nekoliko presenetili, ker so prišli tako hitro. Na žalost je koronsko obdobje to hitro rast nekoliko ustavilo…” O dosežkih in uspehih pove predsednik zbora Gregor Špajzer.

Na svojih koncertih predstavljajo dela, ki jih mojstri skladanja glasbe spišejo posebej za zasavski mešani pevski zbor

Prosavus se lahko pohvali tudi, da je v preteklih petih letih več slovenskih skladateljev za njih napisalo novitete oziroma čisto nove skladbe in priredbe, ki so del njihovega bogatega repertoarja. Tri skladbe je napisal zagorski skladatelj Tine Bec na besedilo Vide Taufer z naslovom Jutro, Poldan, Zvečer. Eno je prispeval Leon Firšt na besedilo dela trboveljskega pesnika Uroša Zupana naslovljeno Večerni vlak. Pod zadnjo pa se je zapisala skladateljica, ki prav tako prihaja iz Zagorja, Nana Forte na besedilo Pomladni dež legendarne Neže Maurer. In še bi lahko naštevali.

Trenutno zasedbo sestavlja približno 25 pevk in pevcev iz celotnega Zasavja. Najmlajši član šteje 16 let, najstarejši pa malo čez 60.

Najprej moramo okrepiti naše vrste, ki jih je korona kar nekoliko razredčilo. Želeli bi si, da pridemo nazaj na kakšnih 35. To bi nam omogočalo, da izvajamo tudi nekatere pomembnejše skladbe, ki pa zahtevajo večjo zasedbo. Tudi v prihodnje vidimo naše poslanstvo v tem, da pri slovenskih skladatelji naročamo nove skladbe,” pove predsednik MePZ Prosavus o načrtih za prihodnost.

Četrtkov slavnostni koncert

V sklopu praznovanja bodo, v četrtek 24. novembra v DD Trbovlje, pripravili jubilejni koncert. V goste so povabili znamenito zborovsko zasedbo – Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.

Udeležba zbora Prosavus na letošnjem tekmovanju Naša pesem

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --