4.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoZasavski gobarji so jo tokrat odnesli brez kazni

Zasavski gobarji so jo tokrat odnesli brez kazni

Gobarji, se zavedate, da vas lahko oglobijo za dobrih 200 evrov?!?

“Gobarjev je vsako leto več, včasih je v gozdu prava ‘gužva’,” nam potoži gobar na predelu Ojstrega, ki se ta dan lahko pohvali s polno košaro štorovk. Da bi kdaj opazil koga, ki bi v gozdu izvajal kakršenkoli nadzor, se ne spomni, pravi.

Za vsakega le 2 kilograma

gobePosamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob, predpisuje 43. člen Pravilnika o varstvu gozdov. Kaj pa se zgodi, če se zasavski gobarji predpisov ne držijo?

Letošnja sezona brez izrečene globe

vložene štorovkeNadzor nad spoštovanjem določb na območju Zasavja se sicer izvaja, v času intenzivne rasti gob je celo poostren in se izvaja še izven delovnega časa, ob vikendih. Za kršitve določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv je zagrožena globa 208 evrov. Vendar pa na območju Zasavja nadzor izvaja le en gozdarski inšpektor, so nam sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zato tudi ni presenetljiv podatek, da letos na območju Zasavja še ni bila izrečena nobena globa.

Gobarjenje sicer urejata še Uredba o zavarovanih prostoživečih vrstah gliv in Uredba o varstvu samoniklih gliv. Določeno je, da se gobe očistijo takoj ob najdbi, nad rastiščem. Prenašati jih je dovoljeno le v trdni in zračni embalaži, plastične vrečke torej odpadejo.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ZAPORE jutri, zaradi vremenskih razmer, ne bo

Med Zagorjem in Litijo, na cesti za Savo so ponovno aktualne zapore vsako soboto vsaj do konca leta.  A, ker jutri kaže slabo vreme, natančneje...