19.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoZASAVSKE ZGODBE: "Tako nenavadne bolezni še nisem imela"

ZASAVSKE ZGODBE: “Tako nenavadne bolezni še nisem imela”

Pogovarjali smo se z Zasavci, ki so bili okuženi s koronavirusom in so za naš portal predstavili, kako so se okužili in kakšen je bil potek njihove bolezni. Predstavljamo zgodbe tistih, ki so se odzvali na naš poziv preko družabnih omrežij. 

Špela o svoji okužbi takoj v javnost

Edina, ki je o svoji okužbi takoj obvestila širšo javnost, je direktorica zasavskega VDC-ja Špela Režun. Sodelavec jo je po telefonu obvestil o svoji okužbi, zato je nemudoma odšla na test, ki je bil pozitiven. “Mat’kurja tolk sem se mirkala, druge opozarjala, zdej pa sama dobila… upam samo, da nisem koga okužila..” so bile njene prve misli.

Kot direktorica vzgojno izobraževalne ustanove je začela vrteti telefone, pisati elektronska sporočila. Poklicala je tudi vse, ki so bili v stiku z njeno družino. Poleg tega pa svojo okužbo »obelodanila« tudi na socialnih omrežjih, da bi pokazala da se vsakemu lahko zgodi.

Bolezen je pri njej potekala v blagi obliki z dvodnevnim glavobolom, rahlo slabostjo in tresenjem dva večera pred spanjem. Po tednu dni je izgubila vonj in okus, ki pa se sedaj vračata »Zanimivo je to, da vonjam že vse dišeče, smrdečega pa še nič. Če bi to ostalo, tudi ne bi bilo tako slabo« se v svoji pozitivni naravnanosti pošali Špela, ki se danes počuti povsem zdravo. Od njenih bližnjih stikov je zbolel le partner, otroci ne. Prav tako je imel kar nekaj dni glavobol in tresenje zvečer, bolele so ga mišice. Simptomi so po približno petih dneh minili, po dveh tednih pa sta se vrnila tudi okus in vonj. Špela, hvaležna vsem, ki so jo bodrili in ji nosili dobrote za konec doda: »Optimizem in smeh sta najboljše zdravilo za vse.«

Po dveh tednih še vedno brez energije

»Po dveh tednih po potrjeni okužbi sem še vedno povsem brez energije,« pripoveduje 36-letna Mojca, inženirka, zaposlena v enem od trboveljskih podjetij, ki ji je test pokazal, da je pozitivna na novi korona virus covid-19.

Glede virusa je bila sicer že prej precej »paranoična«, kot pravi sama, in se je šla testirati takoj, ko se ji je pojavil agresiven suh kašelj. V nekaj urah je nato dobila tudi visoko vročino. Kje se je okužila ne ve, neposrednih stikov ni imela prav veliko, v trgovini in zaprtih prostorih ves čas nosi masko.

»Ne vem, lahko sem jaz okužila domače ali pa obratno. Takoj, ko sem izvedela, da sem pozitivna, sem poklicala domov. In so mi starši povedali, da je moj bratranec zbolel istega dne kot jaz. Moja starša in stara starša so vsi pozitivni, na srečo je zbolel samo oče, a brez večjih zapletov,« opisuje Mojca, ki sicer živi sama in ji je samoizolacija povsem omejila socialne stike.

»V trgovino ne morem, če je kaj sonca. grem za nekaj minut dnevno ven. Sicer pa že za osnovna opravila in kuhanje kosila težko zberem energijo. Vročina mi je včeraj končno popustila,« opisuje Mojca.

Suhi kašelj, ki je zelo agresiven, si skuša lajšati s parnimi kopelmi, jemlje C vitamin, cink, prehranske izdelke za krepitev imunosti, čas si krajša s knjigami in televizijo.

“Tako nenavadne bolezni še nisem imela”

40-letna Trboveljčana sta zbolela v začetku septembra. »Zelo smo bili previdni, stike smo imeli le z ožjim krogom«. Kje so se okužili ne ve. Najprej je bil prehlajen otrok (testirali ga niso), ki obiskuje vrtec, nato sta zbolela oba s partnerjem. Zbolel je tudi njihov 75-letni oče, ki je imel le blažje prehladne simptome. Trboveljčanka, sicer kronična bolnica, je že ob navadnem prehladu pogosto zelo bolna (astmatik). Tokrat je bilo drugače. Nekaj dni je imela vročino, le malo preko 37 stopinj Celzija. »Ne vem, kako bi opisala, a tako nenavadne bolezni še nisem imela« pravi.

Najbolj neprijetna je bila izguba okusa in vonja, kar sta zaznala oba s partnerjem. Pa cel dan kašljanja, pa naslednji dan nič, pa potem spet en dan smrkanja … K sreči je mimo, se oddahne Trboveljčanka, ki je bila v času bolezni pod silnim stresom. »Prisoten je bil strah, negotovost. Vsak dan sem čakala, kaj še bo. In, ko je cela družina skoraj 3 tedne zaprta med štirimi stenami, potem nastopi predvsem psihološka stiska.« se spominja in kritično doda, da so navodila s strani epidemiologov zmedena in prav nič pomirjujoča.

Brez simptomov, a v veliki psihični stiski

Zelo stresno je okužbo doživljala tudi 31-letna Zagorjanka, ki je dobila vsakič drugačna navodila. Na testiranje je šla predvsem preventivno, ker je bil okužen partner in zelo presenečena ugotovila, da je tudi njen bris pozitiven. Imela je izolacijo popolnoma brez simptomov, tudi otroci so ostali doma. »Najbolj me je obremenilo vse skupaj psihično. Vsi smo bili doma, zaprti in glede na vse kar smo prebrali in izvedeli, čakali kaj bo.« Otroci niso zboleli, ali so se okužili pa ni mogoče reči, saj nista bila testirana.

Bil je presenečen, da je bil test pozitiven

Skoraj brez simptomov je bil tudi 31-letni Hrastničan, ki je bil nad pozitivnim testom presenečen. Kakšen dan je bil malce prehlajen in je odšel na test zgolj zaradi prigovarjanja nadrejene. Imel je okus, vonj, vročine ni imel. Test pa je pokazal na okužbo in tako je skupaj z družino ostal doma v karanteni. Od domačih ni zbolel nihče, posledično tudi niso šli na testiranje.

Družina, ki je trenutno v fazi prebolevanja.

Mož in žena stara nekaj več kot šestdeset let, zdrava, spoštovala sta vse predpise in se izogibala vsem stikom, razen nujnih. Najprej je zbolel mož in na testiranju bil pozitiven. Utrujenost, kašelj, bolečine v mišicah, očeh, občasne bolečine v prsih, vratu, brez povišane temperature, manjši glavobol, pomanjkanje apetita. Vendar se občasno počuti malo bolje, da lahko sede za računalnik za delo od doma. Ker je podobne simptome celo v hujši obliki skoraj istočasno dobila tudi žena, se je prijavila na testiranje in bila negativna. Glede na to, da je njeno stanje še slabše kot prve dni bo testiranje ponovila. V postelji je že nekaj dni. Za oba skrbi hčerka, seveda z upoštevanjem vseh možnih ukrepov.

Zbolel je tudi sin, star 33 let, na testiranju pozitiven, simptomi so kot pri starših, ne živi pa v istem gospodinjstvu. Nihče od njih pa nima kakšnih drugih bolezni, ki bi jih lahko dodatno ogrozila.

Bolečine v mišicah in sklepih, nato tiščanje v prsih

Naslednjo zgodbo je povedala 40-letna Hrastničanka, ki v življenju še ni imela ne gripe, ne angine niti kakšne druge bolezni. »Covid sem prebolela doma. 4 ali 5 dni je bila bolezen zelo intenzivna. Začelo se je z utrujenostjo, kašljem, potem vročino in glavobolom.« Bolele so jo mišice in sklepi. Tiščanje v prsih se je začelo tretji dan. Po nekaj dneh so se simptomi prenehali in, kot pravi se danes počuti odlično. Edino kar je še ostalo je kašelj.

Kje se je okužila, ne ve. Sklepa, da bi lahko bilo od sina, ki je par dni pred pričetkom njenih simptomov tarnal zaradi glavobola in vrtoglavice. Testa mu niso delali, so mu pa vzeli kri in izvidi so bili v redu. Ko so se njeni simptomi zaključili je s skoraj enako zgodbo nadaljeval še partner.

Po tednu dni kar naenkrat ni prišla do sape in odpeljali so jo v bolnišnico

Litjanka je covid prebolevala doma. Prvi teden so bili simptomi podobni prehladu, po enem tednu pa se je stanje iz danes na jutri zelo poslabšalo. Ni prišla do sape, nam opiše njena hčerka, ki je 54-letni mami dostavljala tudi potrebščine. “Vse jo je bolelo in vse težje je dihala” opiše. Poklicala je 112 in odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je ostala teden dni. Dodajali so ji kisik, k sreči ni potrebovala pomoči respiratorja. Že več kot teden dni je v domači oskrbi in pri minimalnih naporih diha dokaj normalno. “Ampak že na poti do stranišča se tako zadiha, da ji takšna “pot” predstavlja velik napor” nam zgodbo svoje mame opiše Zasavka, ki želi, da bi ljudje razumeli, kako huda je lahko ta bolezen.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...