19.6 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoZasavske še posebej "gajstne" ženske

Zasavske še posebej “gajstne” ženske

Nekateri “praznujejo” dan žena, drugi ga izkoriščajo v komercialne namene spet tretji ignorirajo. Kakorkoli, mi smo dan izkoristili zato, da se spomnimo, kakšna je vloga žensk v družbi. In kaj pravijo Zasavke?

Mateja Leskovšek, novinarka Radio Aktual

Ženske smo, vsaj v večini, »multipraktiki«. Hodimo v službo, doma kuhamo, pospravljamo, pomagamo pri domačih nalogah, vmes po možnosti še malo pobelimo, nekatere vzamejo v roke celo kakšen vrtalnik …. In pogosto več teh stvari počnemo naenkrat. Moški tega ne zmorejo, vsaj večina ne.

Če imamo srečo in imamo ob sebi človeka, ki to opazi, je super.

Glede Zasavja pa takole: nikoli, ampak res nikoli mi ne bo jasno, zakaj vsaj navzven ne delujemo enotno. Zakaj sosedu ne privoščimo lepših rožic, super otroškega igrišča, moderne ceste, uspešnih podjetij? Ker ob pogledu na rožice se spočijejo tudi naše oči; na igrišču se lahko igrajo tudi naši otroci; moderna cesta pomeni boljšo vožnjo tudi za nas; in uspešno podjetje morda pomeni tudi prihodnjo zaposlitev za nas. Ko bomo/bodo spoznali to, bomo na dobri poti, da se kaj premakne. Ampak te meje, ki jih (zaenkrat) ne znamo premakniti, so tako v moških kot ženskih glavah ….

Vojka Šergan, poslanka SMC

Boj za pravice se nikoli ne konča, sploh ker se vsake toliko prebujajo tisti, ki nasprotujejo naši enakopravnosti. Ženske moramo vztrajati še naprej in izpostavljati to, kar smo si v preteklosti že izborile, predvsem pa vztrajati, da nam gre družba na roko.  S tem mislim tudi na varstvo otrok, da lahko ženske dela.

 

Alma Urbanija, direktorica Naše okolje

Še vedno vidim, da je mnogim problem, kadar je ženska na vodilnem položaju. Miselnost se počasi spreminja, ampak zelo počasi. Sicer pa, saj veste – na ženskih svet stoji, ženska zagotovo podpira vse vogale v hiši.

 

 

 

Mateja Planko, direktorica Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik

Seveda so izrazite in jasne razlike med moškim in žensko.  Vsaka veja od nevrologije do antropologije to potrjuje. Prepričana sem, da so te razlike dobre in ustvarjene z razlogom. Drevo uporablja ogljikov dioksid in ustvarja kisik. Človek vdihuje kisik in izdihuje ogljikov dioksid. Rastline ne morejo preživeti brez ljudi in ljudje ne moremo živeti brez rastlin. In podobno je pri moškemu in ženski. Oba sta enako pomembna, razlike med njima pa omogočajo, da živita v skupni simbiozi.

Žal pa obstajajo razlike med spoloma, ki pa ne bi smele obstajati. Vsi se trudimo, tako moški in ženske, za boljši jutri in zato je prav, da smo vsi enakopravni. Čeprav se o tej enakopravnosti veliko govori in se načeloma vsi z njo strinjajo, pa je ponekod dejansko stanje precej drugačno. V prihodnosti se moramo truditi, da bo razlika med želenim in dejanskim stanjem čim manjša.

Jasna Gabrič, županja Trbovelj

Zasavje nižje, kot je padlo v zadnjih letih z zapiranjem glavnih državnih podjetij, praktično več ne more pasti. Samo še navzgor gre lahko, kar dokazujejo tudi uspešne zgodbe zasavskih ljudi, ki jih je vsako leto več. Želim pa si, da bi imeli več poguma, več spoštovanja do svojega kraja in samozavesti. Če sami ne znamo sebe ceniti, nikar ne pričakujte, da nas bodo drugi. Tudi jamranja je včasih preveč in iskanja krivcev v vseh in vsem okoli sebe, samo pri sebi ne. In kje smo v teh zgodbah ženske? Menim, da je prav, da postajamo vse aktivnejše, da nismo samo “gospodinje”. Ženske se stvari lotevamo bolj preudarno, dopuščamo manj kupčkanja in iskanja bližnjic. Tudi veliko bolj smo odlične in drzne pri uvajanju sprememb, ki konec koncev pomenijo tudi napredek.

Nina Maurovič, tv producentka in pevka

Menim, da se ženske od moških dan danes razlikujemo predvsem v tem, da same sebi in druga drugi ves čas postavljamo izjemno visoka merila. Posledično tako na nas gleda tudi družba. Nikoli nismo dovolj vsestranske, dovolj mlade, dovolj vitke, dovolj uspešne, dovolj popolne, dovolj dobre mame, partnerke, ljubice. Standardi za moške pa so, nasprotno, precej bolj dosegljivi. S tem še zdaleč ne želim reči, da so postali moški slabi in ženske popolne, nasprotno, za dan žena vsem ženskam želim, da bi od moških “opravil” osvojile tudi naslednje veščine: da bi večkrat odločno rekle “ne”, da bi bolj jasno postavljale meje, drzno zase zahtevale več in da ne bi nikoli več podvomile v to, da so krasne, čudovite in odlične. Še posebej Zasavke, za katere je vsesplošno znano, da so še posebej “gajstne”. V najboljšem možnem pomenu.

Fanči Moljk, Upokojena učiteljica

O razlikah med moškimi in ženskami je najbolje povedal John Gray v svoji knjigi Moški so z Marsa, ženske so z Venere. Če povem samo en primer: ženske smo sposobne delati 15 stvari hkrati, moški se osredotočijo samo na eno. Če to vemo, se ne bomo jezile, ko mož ne bo nesel smeti hkrati, ko gre po časopis. On bo šel po časopis posebej .. O tem nerazumevanju nasprotnega spola nas je pred kratkim  poučeval Denis Avdić v gledališki komediji z enakim naslovom. Priporočam!

 

Ula Hvala, športnica in finalistka Miss športa 2016

Menim, da smo ženske v določenih pogledih bolj pogumne in bolj nežne od moških. Predvsem pa smo osebe z več sočutja do drugih soljudi.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...