-- OGLAŠEVANJE --

Zasavska špraha, obujanje starih iger, iskanje zaklada, peka funšterca, in še in še!

-- OGLAŠEVANJE --

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik od danes do petka prireja 11. Poletni festival. Povezali se bodo ustvarjalni posamezniki, različna društva in organizacije ter za obiskovalce pripravili pestro paleto zanimivih kulturnih dogodkov, vsebinsko prepletenih z ustvarjalnostjo, inovativnostjo, umetnostjo, zabavo, izobraževanjem, informiranjem in glasbo.

Mateja Smodiš, direktorica hrastniške knjižnice

V dogodke, ki so jih strnili pod ime “Zasavska špraha” so umestili seveda tudi narečje, ki je del hrastniške kulturne dediščine. Službe v rudarstvu in industriji so v Zasavje privabile ljudi iz različnih delov Evrope. “V slabih dvesto letih so oblikovali poseben jezik, zasavščino, narečje treh krajev Zagorja, Trbovelj in Hrastnika, ki ga moramo ohranit in skrbeti, da ne gre v pozabo. In kar nekaj oseb, ki skrbijo za to, boste spoznali na našem festivalu,” opisuje in napoveduje Mateja Smodiš, direktorica Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik.

Z ljudmi zasavskega območja skozi “zasavsko špraho”

Maruša Stoklasa Drečnik

Prvi večer bodo navzoči Vlado Poredoš in skupina Orlek, ki s svojimi knapovskimi pesmimi skrbijo, da se zasavski jezik ohranja. Kar nekaj zasavskih avtorjev je izdalo knjige v zasavščini, priložnost druženja bo s pesnikom Vladom Garantinijem in slikarjem Jožetom Ovnikom. V knjigi Frpruh, zbirki 25 pesmi in 25 slik na temo rudarskega življenja, sta spojila dve umetnosti: besedno in likovno. Gostje na četrtkovem večeru bodo Maruša Stoklasa in Tadej Kralj, profesorja, ki se ukvarjata z zasavskim narečjem, ter Aleksander Medveš, ki je že 25 let prebivalec Trbovelj. Čeprav še ne govori zasavskega narečja, ga razume, opazuje in zapisuje v spletnem Slovarju zasavskega knjižnega jezika. “Omeniti pa je treba, da za ohranjanje zasavskega besedišča skrbijo tudi naši najmlajši,” ne pozabi na zasavski podmladek Smodiševa in navrže: “Otroci iz vrtca se nam bodo pridružili na obeh večerih in sicer na prvem z igro Od koulm kište do olimpijske medalje pod mentorstvom Tanje Kontrec, na drugem pa nam bodo zapeli Hrastnško himno, katere avtor je njihov vzgojitelj Damir Beganović.”

Festival ima vsako leto rdečo nit, ki se vsebinsko navezuje na kraj in na kulturno ali industrijsko dediščino.

Poleg pogovornih večerov pa se lahko zainteresirani pridružite tudi v knjižnici na prostem v parku za Log 7, na ustvarjalnicah s Simono Opresnik in Jasno Dornik, na iskanju zaklada in peko funšterca z Matejo Virant Košak.

Zadnji dan festivala pa se bo na hrastniški tržnici odvijala Tržnica hrastniških društev in predstavitev gasilcev, policistov in reševalcev. “Vsekakor vabimo obiskovalce, da si pridejo pogledati, kako bogato je društveno življenje v Hrastniku. Vse to in še več smo pripravili za enajsti Poletni festival naše knjižnice,” zaključi direktorica hrastniške knjižnice in povabi, da si celoten program dogodkov ogledate na njihovi spletni in facebook strani. “Upam, da bodo obiskovalci uživali v pestrem in zanimivem programu, ki je namenjen vsem generacijam.”

SORODNI ČLANKI:

 

VIDEO: Najbolj prisrčne “ujeli” na festivalu knjižnice

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --