1.2 C
Trbovlje
četrtek, 20. januarja 2022
ZON.siAktualnoZasavje: V nekaterih lekarnah hitri testi po 7, drugje po skoraj 14...

Zasavje: V nekaterih lekarnah hitri testi po 7, drugje po skoraj 14 evrov

V lekarnah oddaljenih le nekaj 10 kilometrov se cena hitrih testov razlikuje za skoraj 100 odstotkov. Kupci za pakiranje po pet testov v Zasavju plačujejo od 7 pa do skoraj 14 evrov. 

V Zasavskih lekarnah stane zavoj, ki vsebuje pet kompletov za samotestiranje 13,65 evra, medtem ko bo kupec za enako količino v Lekarni Litija (Mestne lekarne) odšel 7,15 evra. V Radečah (Celjske lekarne) imajo trenutno dogovorjeno ceno 10,25 evra.

Lekarna Cena kompleta za samotestiranje (5 testov) v evrih
Lekarna Trbovlje 13,65
Lekarna Litija 7,15
Lekarna Radeče 10,25
vir: lekarne

 

Država bi lahko uvedla enotno javno naročilo in odpravila velike razlike

Od kod razlike je pojasnila direktorica Mestnih lekarn Varja Suhodolčan, kamor spada Lekarna Litija: “Lekarne izberemo ponudnika, ki zagotovi artikel po najnižji možni ceni po javnem naročilu, cene pa so različne po različnih lekarnah, ker vsak javni zavod izvede svoje javno naročilo in torej ni enotnosti na tem področju. Če pa bi država uredila to tako, da bi enotno javno naročilo veljalo za dobavo vsem lekarnam po Sloveniji, bi bilo seveda to najbolj ugodno in tudi pošteno do kupcev.”

Glede na razkrito s strani farmacevtov pa tako vsaka lekarna prodaja teste po cenah, vezanih na dobaviteljeve v povezavi z javnim naročilom. “Verjemite, vse je zelo transparentno in nobena od lekarn dejansko ne krši zakona ali dela v nasprotju s pravili,” in nadaljuje: “So pa zadeve vse prej kot enostavne in nemalokrat se pojavljajo hude težave, ko dobavitelji ne dobavljajo in je potrebno prekiniti pogodbo ter znova razpisati novo javno naročilo.”

Pakiranj po 10 kom nikjer, en kos v Radečah stane 2,56 evra

Ob poizvedovanju, kakšne so cene za večje pakiranje, smo izvedeli, da zavojev, v katerih bi bilo 10 kompletov za samotestiranje pravzaprav nikjer ni na voljo. Je pa možno kupiti posamične kose – a trenutno le v Lekarni Radeče in sicer po ceni 2,56 evra.

Najcenejši ta hip je nakup v Lekarni Litija, sledi radeška lekarna, v Zasavskih lekarnah pa je cena za zavoj, v katerem je 5 kompletov za samotestiranje najvišja.

SORODNI ČLANKI:

Država želi samotestiranje učencev, testov pa (seveda) ni

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Ana: Ljudje so se več družili, med sabo so se “zastopl” in ni bilo “fovšije”

Kako je bilo pred več desetletji, danes vedo povedati tisti, ki so že v jeseni življenja. Ena takih je Ana Žavbi, Trboveljčanka, ki je...
X