-- OGLAŠEVANJE --

Zasavje po novem s tremi poslanci 

-- OGLAŠEVANJE --

Potem ko je Državna volilna komisija v postopku ugotavljanja izida državnozborskih volitev, ki so bile 24. aprila, ugotovila, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, je prag državnega zbora prestopil tudi Franc Props, kandidat Gibanja Svoboda v Litiji. Zasavje bo tako v novem mandatu imelo tri poslance, poleg Propsa namreč še Teodorja Uraniča in Gašperja Ovnika, vsi trije so člani Gibanja Svoboda. 

Državna volilna komisija je v postopku ugotavljanja izida volitev poslancev v državni zbor skrbno preverila izide volitev, ki so jih ugotavljale volilne komisije volilnih enot. “Pri dodatnem preverjanju izida volitev na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostaja enaka, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah,” so zapisali v Državni volilni komisiji (DVK). 

Franc Props Foto: arhiv Gibanja Svoboda

Spomnimo, da je po prvotnih rezultatih Francu Propsu poslanski mandat “ušel” za manj kot odstotek glasov, z dodatnim preverjanjem pa se je stanje obrnilo in bo tako tudi Litija dobila svojega predstavnika v parlamentu. 

Takšne situacije na volitvah še nismo imeli

Sprememba se je sicer zgodila znotraj posameznih strank, in sicer je v stranki Gibanje Svoboda mandat poleg Propsa dobil še Tine Novak, nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep. V SDS pa sta mandat prejela Alenka Helbl in Dejan Kaloh, nista pa ga prejela Maja Kocjan in Andrej Kosi. V stranki NSi je mandat prejel Janez Žakelj, ni pa ga prejel Klemen Matko. V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif, ni pa ga prejela Ana Černe.  

Obstoječ informacijski sistem za podporo pri ugotavljanju izida oziroma razdelitve poslanskih mandatov, ki je bil uporabljen tudi na državnozborskih volitvah leta 2014 in 2018, je sicer pravilno izračunal razdelitev mandatov na ravni volilnih enot, do napake pa je prišlo ob ugotavljanju izida oz. razdelitve mandatov na ravni države, pojasnjujejo v DVK. “Na letošnjih volitvah v državni zbor se je namreč zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo,” so še zapisali v pojasnilu, zakaj je prišlo do spremembe pri delitvi poslanskih mest.

SORODNI ČLANKI:

ANALIZIRAMO: Kako so glasovali Zasavci in kdo je še bil v igri za poslanca?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj lahko predlagate bodoče nagrajence

Priznanja Občine Zagorje ob Savi se ob avgustovskem občinskem prazniku podeljujejo posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam ter društvom, ki so s svojim delom pomembno prispevali...
-- OGLAŠEVANJE --