18 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoZasavje med regijami z največjim upadom kovidnih bolnikov

Zasavje med regijami z največjim upadom kovidnih bolnikov

Po zadnjih podatkih NIJZ je bilo v torek pozitivnih 666 Slovencev, opravljenih pa je bilo 715 PCR testov in 5469 hitrih antigenskih testov.  V zasavskih občinah so potrdili 16 okužb s koronavirusno boleznijo. Največ pozitivnih testov je bilo v Zagorju, in sicer sedem, v Hrastniku štiri, v Litiji so bili pozitivni na COVID-19 trije ljudje, v Trbovljah pa dva. V zadnjem tednu je bilo v regiji pozitivnih 110 ljudi.  Zasavje je med regijami, kjer se je število okužb s koronavirusno boleznijo najbolj zmanjšalo. Sedemdnevna incidenca znaša 193,3 okužb na 100.000 prebivalcev, manjšo ima samo Savinjska regija. V zadnjih 14 dneh je bilo sicer v Zasavju 243 okužb s COVID-19, največ testov je bilo pozitivnih takoj po prvomajskih praznikih, in sicer je bilo 3. maja 56 pozitivnih, danes kasneje pa 27. Minulo soboto v zasavskih občinah celo niso potrdili nobenega pozitivnega testa na koronavirus, v nedeljo samo dva. 

Povečini gre pri zadnjih okužbah s koronavirusno boleznijo za simptome blagega prehlada, tako da pacienti bolezen preživijo brez zapletov, morda s kakšnim sinuzitisom ali podaljšanim kašljem, je povedala zdravnica Aleksandra Jutreša Prah iz Zdravstvenega doma Trbovlje.

Veliko težav imajo še tisti, ki so kovid preboleli decembra

V ZD Trbovlje še vedno zdravijo prebolevnike iz zimskih mesecev.

Je pa na drugi strani še vedno veliko takih, ki se niso pobrali po prebolelem kovidu od konca minulega leta. Ti ljudje se po besedah Jutreše Prah še vedno počutijo slabo, težave imajo tudi s psihičnim počutjem in raznimi strahovi, pogosta je podaljšana driska, pacienti tudi slabše vidijo in slišijo. Predvsem pa imajo ti bolniki težave z vračanjem fizične kondicije. “Predvidevali smo, da bodo te težave hitreje izzvenele, ampak gre zelo počasi na bolje,” je dejala Jutreša-Prahova.

Po podatkih ministrstva za zdravje je sicer v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 66 bolnikov, na oddelkih intenzivne nege pa sedem. V torek ni umrl noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 10.052 primerov okužbe, kar je 465 manj kot dan prej, z enim odmerkom cepiva pa je proti covidu-19 cepljenih 1.265.354 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.496.

SORODNI ČLANKI:

Skoraj ni Zasavca, ki bi se še cepil proti COVID-19

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Elektro na delu v Zasavju! So pri vas že zamenjali stare števce v elektro omarici?

Na elektro omrežju v območju Zasavje, Radeč in Šmartnega pri Litiji, poteka projekt uvedbe naprednega merilnega sistema. V Zagorju in Trbovljah so že zaključili,...
X