17.9 C
Trbovlje
četrtek, 5. avgusta 2021
ZON.siAktualnoZasavje ima najnižji BDP, slabe cestne povezave, polovica se jih vozi na...

Zasavje ima najnižji BDP, slabe cestne povezave, polovica se jih vozi na delo drugam

Ključni izzivi, s katerimi se mora spoprijeti Zasavje, so: najnižji BDP v državi, nadpovprečna brezposelnost, slabe cestne povezave, več kot polovica delovne sile se vozi na delo izven regije in še bi lahko naštevali.

O tem, katere korake je potrebno narediti za hitrejšo preobrazbo Zasavja iz nekdaj premogovne regije, bodo govorili danes ob 17.00 na Zasavskem forumu v Delavskem domu Trbovlje. Dogodek »Kako pospešiti transformacijo nekoč rudniške regije v sodobnejšo« pripravlja Časnik Finance, prijave na udeležbo pa še sprejemajo.

Lani v Zasavju izbris zaradi stečaja 20 podjetij

V Zasavju je bilo lani po podatkih Poslovnega registra Slovenije zaradi stečaja izbrisanih 20 podjetij, v 14 podjetjih in pri štirih podjetnikih pa so začeli stečajni postopek. Na novo je bilo registriranih 46 družb ali ena manj kot v letu 2019, izbrisanih pa 41 družb, kar je 24 manj kot v letu 2019. Statistika, ki o kondiciji zasavskega realnega sektorja ne pove prav veliko.

Bolj jasno sliko dajejo naslednji podatki, ki jih na Zasavski gospodarski zbornici, ki jo vodi direktorica Tjaša Polc, vidijo tudi kot ključne izzive. V Zasavju je namreč najnižji BDP v Sloveniji, saj po podatkih iz 2018 znaša 11.574 evrov, slovensko povprečje pa je 22.083 evrov. Neto dodana vrednost na zaposlenega je 12,6 odstotka nižja od povprečja v državi, prav tako je registrirana brezposelnost višja od povprečja, ob vsem tem pa se kar 52 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva vozi na delo v druge regije.

»Med ključnimi izzivi regije so tudi pomanjkanje ustrezne in kompetentne delovne sile, razvoj malih in srednje velikih podjetij ter podpornega okolja, povsem neustrezna prometna infrastruktura in prestrukturiranje nekdanje premogovne regije po načelih pravičnega prehoda,« našteva Polčeva.

Na Zasavskem forumu bodo predstavili primere dobrih praks in sicer se bosta predstavili podjetji Tobiar iz Trbovelj in Skitti iz Izlak, dosežke in načrte DDT Laba pa bo predstavila dr. Maša Jazbec.

Ob predstavitvi primerov posameznikov in podjetij, ki si drznejo iti korak dlje, bodo v razpravi o preobrazbi regije govorili trboveljska županja Jasna Gabrič, Martin Šikovc z Regionalne razvojne agencije Zasavje, mag. Tomaž Berginc, predsednik Upravnega odbora Zasavske gospodarske zbornice in generalni direktor ETI Elektroelement, mag. Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik ter Mihael Gornik iz Katapulta.

Ključni izzivi Zasavja

  • BDP najnižji v Sloveniji (2018: 11.574 EUR); v Sloveniji povprečje 22.083 EUR
  • neto dodana vrednost na zaposlenega: 40.847 EUR (2018); v Sloveniji 46.756 EUR
  • 52% delovno aktivnega prebivalstva se dnevno vozi na delo v druge regije
  • % registrirane brezposelnosti: 8,7% (december 2020); Slovenija: 8,2%
  • pomanjkanje ustrezne in kompetentne delovne sile
  • razvoj MSP in podpornega okolja
  • neustrezna prometna infrastruktura
  • prestrukturiranje nekdanje premogovne regije po načelih pravičnega prehoda

Brezposelnost v Zasavju zdaj takšna kot v najslabših časih

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na hrastniški policiji iščejo administratorja – rok za prijavo 3 dni, pot do objave pa …

Ministrstvo za notranje zadeve, natančneje Policija išče administratorja s srednješolsko izobrazbo za delo na Policijski postaji Hrastnik. So pa postavili neverjetno kratek rok za...