-1 C
Trbovlje
četrtek, 30. novembra 2023
ZON.siAktualnoZasavci od Gašperšiča zahtevali svoje podjetje

Zasavci od Gašperšiča zahtevali svoje podjetje

Delovanje Infre bodo, če bo novela zakona sprejeta, razširili na celoten vodotok Save, tudi na območje predvidene gradnje srednjesavskih hidroelektrarn v Zasavju. Bo Zasavje ostalo brez svojega podjetja za vlaganje v državno infrastrukturo pri izgradnji hidroelektrarn?

Do sredine marca je v javni obravnavni osnutek novele zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save. Če bo novela zakona sprejeta, bodo javno družbo Infra preoblikovali v državnega izvajalca, ki ga bo upravljala vlada. Infra, ki je do zdaj skrbela za ureditev infrastrukture ob gradnji hidroelektrarn na spodnji Savi in za katero je bilo po zaključku gradnje na spodnji Savi predvideno zaprtje, bi tako ureditev infrastrukture prevzela tudi pri gradnji hidroelektrarn na srednji Savi.

Zasavci so se uprli, hočejo svoje podjetje

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Ker so se Zasavci temu uprli, saj jim je bilo v preteklosti obljubljeno, da bodo imeli svoje podjetje, ki bo skrbelo za koordinacijo investicij v državno infrastrukturo. Zato je včerajšnji sestanek Razvojnega sveta Zasavske regije obiskal tudi državni sekretar na ministrstvu za okolje, ki je novelo zakona tudi pripravilo Peter Gašperšič. »Po zgledu spodnje Save je tudi na srednji Savi potrebna neka ustrezna družba, ki bo vodila in koordiniral investicije v državno infrastrukturo, ki spremlja gradnjo hidroelektrarn,« je Gašperšič pojasnil na sestanku. Meni, da je smiselno, da se znanje in izkušnje, ki jih je pri delu na spodnji Savi pridobila Infra prenesejo tudi na srednjo Savo, kar omogoča sprememba zakona.

Zasavci bodo na to pristali le pod določenimi pogoji, ki morajo biti zapisani v zakon, je odločen predsednik Razvojnega sveta regija Matjaž Švagan. »Da se v zakon vnese, da je sedež Infre v eni od zasavskih občin, da je član uprave družbe Infra iz Zasavja in da je tudi predstavnik v nadzornem svetu nekdo iz zasavskih občin,« pojasni kakšne so njihove zahteve

Gašperšič je obljubil, da bodo njihove zahteve vključili v zakon ali pa z določili v spremljajočem sporazumu, ki se bo sklepal ob koncesijski pogodbi. Ob tem je Gašperšič še dodal, da upa, da bo koncesijska pogodba za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi pripravljena še to pomlad.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Čeprav ni posluha prevoznika, župan vztraja pri avtobusni liniji »čez hrib«

»To kar že celo leto obljubljamo, bo. Očitno smo divjina, Afrika, ki avtobusnega prevoznika niti ne zanima. Bomo pa sami.« Tako je začel župan...