10.1 C
Trbovlje
sobota, 25. septembra 2021
ZON.siAktualnoPrometej na znamki: Zamisel od filatelista do kiparja

Prometej na znamki: Zamisel od filatelista do kiparja

Na Pošti v Trbovljah je s septembrom na ogled najvišji in se razume, s svojimi 18 tonami tudi najtežji in najbolj prepoznan meščan Trbovelj Rudar- Prometej; tega sta Filatelistično društvo Trbovlje in Društvo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) kot osrednjo zvezdo vključila v prvo letošnjo filatelistično izdajo. Za celostno podobo je poskrbel Darjan Bunta, rudarska dediščina pa je odslej poleg poleg veličastne skulpture obeležena tudi v poštnem prometu.

Ideja od Jordana do Pozniča

Kako se je tudi ta način obeležitve knapovske preteklosti trboveljskih revirjev udejanil pa je sicer preprosta, a zanimiva zgodba. Robertu Jordanu iz Filatelističnega društva Trbovlje se je porodila zamisel o filatelistični izdaji ob otvoritvi skulpture Rudar Prometej. Ko je bil avtor Prometeja Zoran Poznič direktor Delavskega doma Trbovlje, je tam svoje mesto našla že marsikatera filatelistična razstava Filatelističnega društva Trbovlje. In dobre prakse ter plodna sodelovanja je seveda vredno ohranjati. Beseda je dala besedo in predlog glede priložnostne filatelistične izdaje Rudar Prometej je naletel na odobravanje, in tako je stvar stekla.

Izdali so priložnostni žig in tudi priložnostno poštno znamko (ni v prosti prodaji, pač pa kot “Osebna znamka”), na kateri se spretno prepletata leti 2020 in 2021, kar nakazuje, kako so se lanskoletni decembrski načrti prevesili v to leto.

Prvotno je bilo v načrtu slovesno otvoritev Prometeja izvesti decembra 2020, a je epidemija COVID-19 to preprečila. Priložnostna izdaja in otvoritev Prometeja sta bili zato prestavljena na dan rudarjev, 7. julija 2021, a so se stvari znova obrnile drugače. Z zadnjim avgustovskim dnem je naposled vendarle nastopilo toliko večje veselje ob otvoritvi tako filatelistične razstave in priložnostnega žiga kot tudi možnosti, da v naslednjih dveh tednih “Prometeja pošljemo komu po pošti.” Datum seveda ni bil izbran naključno. Na ta dan poteka zaključek vseh del na skulpturi.

Ohrani se, kar bi se sicer morda pozabilo

Zbirko, ki je na ogled z motivi rudarjenja, je zasnoval Cveto Majdič in nadgradil njegov sin Stojan Majdič, ki je v razširjeni obliki prikazana prvič – na trboveljski pošti.

Rudarstvo na razstavnih panojih

” Z vidika časovne distance je Pošta državna institucija, ki se je skozi zgodovino izkazala kot takšna, ki relativno dobro evidentira dogodke v dokumentarnem smislu, kar je posebej skozi desetletja vse bolj pomembno in dobrodošlo,” pravi sogovornik.

Kdaj ste nazadnje poslali pozdrave, zapisane na roko?

Razglednica nosi številne datumske in vsebinske podatke

Zanimivost, ki je med ljudmi malo znana, je še priložnostna razglednica, in iz nje, znamke in priložnostnega žiga narejena maksimum karta (krajše maksi-karta). Dopolnjevanje, predvsem pa skladnost motiva na razglednici, poštni znamki in žigu je tisto, kar je pri takšnih filatelističnih izdelkih najbolj cenjeno. Seveda pa lahko tako izdelano maksi karto s prijaznimi pozdravi tudi pošljemo po pošti do prijateljev, sorodnikov in znancev. V primeru te izdaje še dodatne znamke ni potrebno prilepiti. Znamka na njej namreč zadostuje za dostavo v domačem prometu.

In razlog, zakaj stopiti do 1420-Pošte Trbovlje v povezavi s Prometejem? – “Da izkažemo spoštovanje v povezavi z lokalnim okoljem, in podporo vsem, ki so pisali zgodovino ter nam omogočili snovanje tovrstnih projektov, “sta enotna Jordan in Vesna Jesih, predsednica Društva TNM.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč