20.2 C
Trbovlje
nedelja, 4. junija 2023
ZON.siAktualnoZAGORJE: Najhitrejši internet tudi na podeželju, cene prilagojene kupni moči

ZAGORJE: Najhitrejši internet tudi na podeželju, cene prilagojene kupni moči

V Zagorju so sprejeli načrt razvoja širokopasovnega omrežja telekomunikacij naslednje generacije. Dostop do najhitrejšega interneta naj bi tako omogočili več kot 1300 gospodinjstvom izven mesta.

Na skoraj 150 kvadratnih kilometrov razvejana Občina Zagorje ima veliko oddaljenih naselij, ki jim dostop do interneta, kaj šele optike, ni samoumeven. Z novim načrtom razvoja in projektom, ki so ga pripravili v podjetju Eurocon naj bi željo po hitrem internetu omogočili več kot 1300 gospodinjstvom.

Investicija za posameznika predraga

Stanko Šalamon, Eurocon

Nobeden od ponudnikov internetnih storitev v oddaljena naselja ne vlaga, ker je vložek kapitala velik, investicija pa se vrne ali zelo počasi, ali sploh ne, je pojasnil Stanko Šalamon iz Eurocona. V Zagorju je v 80 naseljih okoli 3000 “razmetanih” gospodinjstev. Tam je gostota prebivalstva manj kot 30 prebivalcev na kvadratnih meter. Za primerjavo, v Zagorju krepko čez 1000.

Posamezni priključek stane več tisoč evrov, zato posamezniki ne vlagajo v infrastrukturo, niti občina ne.

Dokument, ki so ga soglasno potrdili zagorski svetniki bo omogočil, da investitorji iz evropskih investicijskih skladov dolgoročno vlagajo v takšne projekte. Polovico gospodinjstev, dobrih 1300, bodo rešili z omenjenim dokumentom, preostanek računajo še na pomoč države.

Cena osnovnega paketa okoli 25 evrov

Priključki bodo odprti za vse ponudnike in posamezniki bodo lahko izbirali, koga bi želeli. Projekt podpira tudi evropska komisija in končnega uporabnika investicija ne bo stala nič. Stroški upravljanja in vzdrževanja se zaračunajo ponudnikom storitev. Ceno paketa bodo določili operaterji, ki po besedah Šalamona že pripravljajo pakete prilagojene kupni moči na podeželju. Po prvih podatkih naj bi cena osnovnega paketa znašala 25 evrov, še izvemo.

Šalamon: “Anketirali smo ljudi kaj bi radi, kaj rabijo. Ne želijo si le tv in visoke resolucije, ampak delo in študij na daljavo, neposredne povezavo z banko, občino … te stvari ki niso možne, če nimamo res dobrega interneta.”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Dirka na Katarino – zaprte bodo ceste po Trbovljah

Jutri bo v Trbovljah potekalo tradicionalno tekmovanje športnih avtomobilov na Katarino, ki ga organizira društvo Magnet. Vabljeni na ogled dirke in razstave starodobnih vozil....
X