-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoZa skupnostno sončno elektrarno v Hrastniku najmanj 150 evrov

Za skupnostno sončno elektrarno v Hrastniku najmanj 150 evrov

V skupnostno sončno elektrarno, ki jo bo energetska zadruga Zeleni Hrastnik postavila na strehi Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik se bo lahko vključilo med 40 in 60 gospodinjstev, priključenih na transformatorsko postajo Šola Log. Investicija je ocenjena na 235.000 evrov, začetni vložki odjemalcev pa se bodo pričeli pri 150 evrih za 1 kW kapacitete. Sončno elektrarno bodo po načrtih zgradili do jeseni.

Koliko gospodinjstev bo na koncu priključeno na novo sončno elektrarno, je odvisno od njihove letne porabe energije in posledično višine zakupljenega deleža moči sončne elektrarne teh gospodinjstev, pojasnjujejo na hrastniški občini. Odjemalec se k projektu priključi glede na lastne potrebe po električni energiji, tako da z zakupom deleža sončne elektrarne pokrije svojo letno porabo električne energije, dodajajo. Na predstavitvi, ki so jo pripravili pred pričetkom projekta, se je o možnostih za priklop sicer zanimalo okoli 15 občanov. 

Začetni vložek odvisen od letne porabe

Kot primer v zadrugi Zeleni Hrastnik navajajo gospodinjstvo, ki na mesečni ravni porabi 170 kilovatnih ur električne energije. To na letni ravni znese 2040 kilovatnih ur, ker je letna proizvodnja električne energije v sončni elektrarni približno 1000 kilovatnih ur na 1 kilovat kapacitete bi torej naše gospodinjstvo za svoje letne potrebe moralo zakupiti 2 kilovata kapacitete sončne elektrarne. Njihov začetni vložek bi tako znašal 300 evrov.

“Ocenjujemo, da se bo v obdobju prvih 15 let skupen strošek, ki ga imajo s porabo električne energije, znižal za približno 30 odstotkov, po izteku tega obdobja pa za približno 65 odstotkov, saj bo kredit za elektrarno odplačan,” pojasnjujejo v zadrugi in ob tem izpostavljajo še pozitiven učinek na varovanje okolja in prispevek k zeleni prihodnosti Hrastnika.

Objekti, priključeni na TP Šola Log

Na katerih naslovih bo možna priključitev?

Poleg začetnih vložkov odjemalcev, torej občanov, ki naj bi k investiciji prispevali 20 odstotkov sredstev, zadruga predvideva še dodatnih 20 odstotkov sofinancerskih sredstev ministrstva za infrastrukturo, preostalih 60 odstotkov pa bo pokritih s kreditom. Življenjska doba takšne elektrarne je predvidoma 25-30 let.

V projektu skupnostne sončne elektrarne na strehi osnovne šole lahko sodelujejo odjemalci, ki so priključeni na transformatorsko postajo TP ŠOLA LOG. Ta so na naslovih: Log 6, Log 10, Log 15, Log 15 a, Log 17, Log 18, Log 20, Log 21, Log 23, Log 24, Log 25, Log 28, Log 28a, Log 28 b, Log 28 c, Log 28 d, Log 28 e, Pot Vitka Pavliča 2, Pot Vitka Pavliča 3, Pot Vitka Pavliča 6, Pot Vitka Pavliča 6 a, Pot Vitka Pavliča 16, Pot Vitka Pavliča 17, Pot Vitka Pavliča 18, Pot Vitka Pavliča 19, Pot Vitka Pavliča 20.

SORODNI ČLANKI:

V Radečah prvi občani že samooskrbni. Kakšne bodo položnice za elektriko?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Pismo ravnateljice in profesorice: 120 so jih našteli na Okrogarjevi šoli

Začetki Osnovne šole Toneta Okrogarja segajo v leto 1903. Iz zapisov 120-letnega delovanje šole je moč razbrati, da se v teh starih prostorih srečujejo...