-- OGLAŠEVANJE --

Za Komunalo Trbovlje odlog plačila najemnine. Znano tudi, zakaj je topla voda tako draga.

-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljski občinski svetniki so na včerajšnji izredni seji potrdili predlog Komunale Trbovlje in Občine Trbovlje  za reševanje likvidnostnih težav javnega podjetja z odlogom plačila najemnin za infrastrukturo z upoštevanjem plačila DDV na izdane račune od junija do decembra letos. Ob tem si bo Komunala pomagala še limitom v višini 700.000 evrov, ki pa mora biti zadnji dan v letu poravnan. Na Občini napovedujejo tudi, da bodo s subvencijami pomagali občanom pri plačilu stroškov ogrevanja, saj z današnjim dnem v veljavo stopajo nove cene, ogrevanje se je podražilo na 205 evrov za megavatno uro. Strošek tople vode za gospodinjstva je pri tem odvisen od sistema, ki ga imajo v stavbi, pojasnjujejo na Komunali. 

Na seji, ki jo je prišla vodit županja Jasna Gabrič, sicer na porodniškem dopustu, so znova pojasnili, da so bile cene ogrevanja v minuli sezoni prenizke glede na dejanske stroške, ki jih je imela za ogrevanje Komunala. Izgubo bosta krili Komunala in Občina, tekoče likvidnostne težave pa bodo pokrili z odlogom plačila najemnine za infrastrukturne objekte do konca leta. Komunala bo sicer morala plačati DDV, a bo vseeno tako mesečno pridobila okoli 100.000 evrov, kar bi z limitom v višini 700.000 evrov moralo pokriti leto 2022, je dejala Gabričeva. 

Gabričeva: Sprejeli smo najbolj elegantno rešitev

Ta sicer ne vidi razlogov, da bi občina Komunali dala bančno garancijo za najem premostitvenega kredita, kot je predlagal predsednik nadzornega sveta Komunale Jože Klanšek, ali da bi jo dokapitalizirala, kot je predlagal Milan Žnidaršič, sicer nekdanji direktor Komunale Trbovlje. Gabričeva je namreč dejala, da je sprejeta rešitev najbolj elegantna za trenutne težave v javnem podjetju. Glede na simulacijo finančnih tokov, ki so jo pripravile strokovne službe v podjetju, bo Komunala sicer leto vseeno zaključila v rdečih številkah. Izguba bi po simulaciji znašala dobrih 840.000 evrov. 

Predsednik nadzornega sveta Komunale Trbovlje Jože Klanšek

Kaj pa vse skupaj pomeni za občane? Da bodo s prihodnjim mesecem položnice višje, je že jasno, a da se bo zaradi obučtnega povišanja cene ogrevanja pravi problem pričel v kurilnem obdobju zaradi neplačevanja visokih položnic, je opozoril Žnidaršič. Gabričeva je dejala, da bodo vsaj z novim letom povsod, kjer se ogrevajo na zemeljski plin, na istem, saj vsi plin kupujejo po enaki ceni in takrat ga bodo morali spet zakupiti tudi tisti, ki se zdaj ogrevajo po nižjih cenah. Na Občini bodo sicer poskušali vsaj delno omiliti podražitve ogrevanja s subvencijami, vseeno pa upajo, da bo k reševanju “tega problema, ki presega meje in zmožnosti lokalnih skupnosti, pristopila država,” je dejala Gabričeva. 

Zakaj takšne razlike pri plačilu za toplo vodo?

Andraž Beravs, energetik v Komunali Trbovlje

Pri stroških, ki jih imajo občani na račun ogrevanja, je razprava nanesla tudi na pripravo tople vode. Kot je pojasnil Andraž Beravs iz Komunale Trbovlje, je strošek ogrevanja vode odvisen od internega sistema, ki ga imajo posamezne stavba, pri čemer Komunla nima vpliva. Določene stavbe namreč porabijo veliko toplote, da segrevajo toplo vodo, zato je “enormno drag kubik tople vode”, spet drugje pa za pripravo tople vode porabijo manj toplote in je zato strošek tople vode tam občutno nižji.

Svetniki so sicer v dobrih dveh urah razprave govorili tudi o alternativnih virih ogrevanja, ki bi vsaj delno nadomestili zemeljski plin. Žnidaršič je povedal, da so že pripravljali projekt za ogrevanje na lesno biomaso, vendar glavni sodelavec tega projekta ne dela več na Komunali. Je pa tudi Gabričeva poudarila, da bo treba v prihodnje delati na diverzifikaciji in uvesti različne vire ogrevanja. 

Svetniki so potrdili tudi sklep o uvedbi postopka posebne revizije s forenzično preiskavo, s katero bodo predvidoma do septembra ugotovili, na kakšen način je Komunala poslovala in sklepala posle v preteklem letu, o čemer smo že poročali včeraj.

SORODNI ČLANKI:

Komunala bi že avgusta lahko ostala brez denarja. Na potezi je občina.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

V Zagorju so pobegnili k sreči … in še dlje

Na Zasavski ljudski univerzi si s sodelovanjem v tej skupni zgodbi želijo povečati motivacijo odraslih za udeležbo v izobraževalnih programih, spodbujati socialno interakcijo, povečati...
-- OGLAŠEVANJE --