-- OGLAŠEVANJE --

Vse več jih prihaja – po hrano ali oblačila in obutev

-- OGLAŠEVANJE --

Ljudi, ki se za pomoč obračajo na Rdeči križ je iz meseca v mesec več. Pri razdeljevanju paketov hrane je trenutno v Hrastniku zabeleženih 750 uporabnikov ter dodatnih 170 starejših nad 70 let, ki so vključeni v program Starejši za starejše.

Pri Območnem združenju Hrastnik iz meseca v mesec beležijo rast novih prosilcev pomoči. V povprečju gre za 2 uporabnika ali družini na mesec. Prošnje po pomoči niso pogojene z letnim časom, se pa v zimskem času poveča povpraševanje po toplih oblačilih.

Upravičenci do materialne pomoči se lahko na Rdeči križ obrnejo tudi s prošnjo za plačilo položnic. O dodelitvi enkratne denarne pomoči odloča socialna komisija RKS-OZ Hrastnik, ki so jo v ta namen ustanovili v letošnjem letu.

Kaj pa uporabnikom najbolj manjka?

“Nič kaj posebno ne izpostavljajo. Mogoče bi se razveselili paštet, rib, polente ali zdroba, ker tega v osnovnem paketu hrane ni,” povedo pri Območnem združenju hrastniškega Rdečega križa. Paket hrane, ki ga pri vsak mesec razdeljujejo vključuje riž, testenine, olje, moka, mleko, fižol, solatni grah, kot novost tudi marmelado. Ozimnic ne delijo. Imajo pa pakete za izredne primere. Te podarjajo ljudem, ki se v trenutku znajdejo v krizi in jim tako pomagajo prebroditi prve težke trenutke.

Trenutno imajo ogromno zalogo oblačil in obutve. Na voljo so oblačila za vse generacije. V prostorih nasproti Mladinskega centra Hrastnik, na Trgu Franca Kozarja imajo polne police oblačil in obutve, ki jih razdelijo med pomoči potrebne.

Tudi igrač je veliko, pojasnijo. Ljudje so radodarni, še posebej v decembru. Veliko zberejo tudi iz zabojnikov za zbiranje oblačil. V letošnjem letu so, med drugim, prejeli dva računalnika, ki sta shranjena na sedežu OZRK Hrastnik. Če jih kakšna izmed družin potrebuje, jih z veseljem predajo v prave roke.

Kako so delovali v letu 2022

Pri OZRK Hrastnik trenutno deluje 37 prostovoljcev, predsednica Belinda Ladiha, sekretarka Jasmina Hrstić ter voznik. Leto so si najbolj zapomnili po zbirnem centru, kjer so zbirali pomoč za Ukrajino. Vsak dan je pri projektu sodelovalo 13 prostovoljcev s strani Rdečega križa in dva prostovoljca iz Mladinskega centra Hrastnik, ki so s pomočjo donatorjev poskrbeli za uspešno akcijo. Zbrali so približno 3-4 tone donacij življenjskih potrebščin za prizadete v Ruski ofenzivi na Ukrajino.

“Leto je bilo res delovno. Ekipa prve pomoči je bila prisotna na velikih občinskih dogodkih, ki so jih organizirala različna društva in zavodi. Za bolničarje in prostovoljce pa ni nikoli zadosti hvale, tako da se iz srca zahvaljujem vsem prostovoljcem ter članom ekipe prve pomoči OZ Hrastnik,” je iztekajoče se leto opisala Jasmina Hrstić, sekretarka OZRK Hrastnik.

FOTO: Na vajah je prostor za napake, da jih v resničnem dogodku ja ne bi bilo

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --